Teknoloji

ABD’deki Apple-Samsung davasında dinlenen bilirkişi Intel’in muhalefetiyle karşılaştı

ABD’de Apple ile Samsung arasında sürmekte olan davada farklı numaralara sahip birçok patentin havada uçuştuğunu söyleyebiliriz. Davanın dün görülen duruşmasında Samsung’un Apple’a yönelttiği iki adet standart önemi taşıyan patenti ihlâl suçlaması da tartışıldı. Samsung bu noktada Tim Williams adlı bir bilirkişinin tanıklığına başvurdu. Williams sonu 941 ve 516 ile biten, hücresel şebeke cihazlarındaki veri kanalları için güç düzeni ve veri paket iletimiyle ilgili teknolojileri kapsayan patentlerle ilgili ifade verdi. Williams yaptığı araştırmada hem iPhone 4 hem de iPad 2’nin 3G çeşidinin bu patentleri ihlâl ettiği sonucuna varmış.

İlginç olan bir şey var ki, Intel duruşmanın bu bölümüne damgasını vurdu. Mahkeme salonuna gelen bir Intel avukatı Tim Williams’ın geçmişte bir gizlilik anlaşması yaptığını ve belirli konular hakkında mahkeme salonunda konuşamayacağını söyleyerek Hakim Lucy Koh’tan Samsung’un Williams’ın tanıklığına başvurmamasını talep etti. Intel konuyla ilgili olarak daha önce Samsung ile irtibata geçmiş, ancak Williams’ın tanıklığı konusunda tatmin edici bir cevap alamamış. Koh, Apple ile Intel’den ilgili belgeleri kendisine getirmesini, sadece bir avukatın sözlü talebine bakarak karar vermeyeceğini söyledi. Sonuç olarak Intel, Williams’ın tanıklığını engelleyemedi, ancak Samsung’un cezalandırılması için gereken gayreti göstereceğini de belli etti.

Apple avukatı William Lee, ihlâl konusu işlevlerin Apple tarafından satın alınan Intel yapımı temel bant işlemcisi aracılığıyla elde edildiğini, Intel’in bu buluşları kullanmak için elinde zaten gerekli lisansın bulunduğunu kaydetti. Sorgulama sırasında Williams Apple’ın cihazlarının bu işlevleri başka herhangi bir yerde çalıştırmadığını kabul etti, ayrıca bildiği kadarıyla Apple mühendislerinin tartışmalı temel bant işlemcisinin tasarımı konusunda bir müdahalede bulunmadığını da dile getirdi.

Elinde iletişim sistemleriyle ilgili 27 farklı patentin bulunduğunu öğrendiğimiz Williams neden tanıklık yaptığıyla ilgili olarak ise çocukları için güçlü bir ABD ekonomisi istediğini, ayrıca güçlü bir ABD patent sistemi arzuladığını kaydetti. Bu arada Apple, Williams’ın Motorola ve HTC adına da Apple aleyhinde tanıklık yaptığını dile getirdi. Ayrıca Apple avukatı Lee, Williams’ın son iki yılda yaptığı bu gibi tanıklıklar için hukuk şirketlerinden 1 milyon dolar civarında para aldığını itiraf etmesi için zorladı. Aslına bakarsanız, davada şimdiye kadar dinlenen tanıklar için yüksek bilirkişi ücretleri ödendiği söyleniyor.

İlgili >> The Verge, Venture Beat

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER