Teknoloji

ABD’de internet üzerinde verilen iPhone 5 siparişleri için teslimat süresi iki haftaya düştü

ABD’de iPhone 5’in stok durumu bizi de dolaylı olarak ilgilendiriyor. Bildiğiniz gibi, ABD’de iPhone birden fazla operatör tarafından satıldığında beri ilk etapta SIM kilitli iPhone piyasaya çıkıyor, bunu yaklaşık bir ay sonra SIM kilitsiz, peşin fiyatına satılan modeller izliyordu. SIM kilitsiz bu modellerin ülkemizde çalıştırılması da çok daha kolay oluyordu. Halbuki bu yıl iPhone 5’e daha fazla talep geldi, üstelik Foxconn da üretim konusunda sıkıntılar yaşadı. Dolayısıyla iPhone 5’in ABD’de piyasaya çıkışının üzerinden iki ay geçmesine rağmen henüz SIM kilitsiz iPhone 5’lerin bu ülkede piyasaya çıktığı haberini görmedik.

iphone-5-inceleme-00027

ABD’deki iPhone 5 stoklarının rahatlamaya başladığına dair bir işaret olarak bu haber dikkate alınabilir. Apple’ın web sitesinde yer alan mağaza üzerinden iPhone 5 satın almak isteyenler için bekleme süresi iki haftaya düştü. Halbuki daha önceleri 2-3 hafta, belki de daha fazla beklemek gerekiyordu. İki hafta gibi daha kesin bir zaman penceresinin verilmesini kısa bir süre sonra SIM kilitsiz iPhone 5’lerin ABD piyasasına girmesi de izleyebilir.

iPhone 5’in yurt dışındaki stok durumu ürünün Türkiye’ye girişini de dolaylı olarak etkiliyor. iPhone 5 taleplerinin karşılanmasında meydana gelen zorluğun ürünün Türkiye’de piyasaya çıkışını da geciktireceği haberlerini daha önce medyada yer almıştı. Biz de daha önceki tahminlerimizde iPhone 5’in kasım ayının ikinci yarısında gelebileceğini dile getirmiştik. Belki Foxconn üretimde sıkıntı yaşamasaydı bu tahminimiz tutabilirdi, ancak sorunlar nedeniyle Türkiye lansmanı da artık aralık ayına kalmış gibi görünüyor. Zaten Apple 2012 sonuna kadar birçok ülkede iPhone 5’in piyasaya çıkacağını belirtmişti. Herhalde bu tahmini söz konusu sıkıntıları da hesaba katarak yapmışlardır.

İlgili >> CNET

İLGİLİ HABERLER