Teknoloji

ABD’de federal mahkeme Apple’ı e-kitap fiyat davasında suçlu buldu

ABD Adalet Bakanlığı 2012 yılında Apple ve altı yayıncı hakkında e-kitap fiyatlarını kasıtlı olarak yükseltmek suçlamasıyla dava açmıştı. Aradan geçen dönemde yayıncılar birer birer bakanlık ile uzlaşınca davanın duruşma safhasında tek muhattap olarak Apple kalmıştı. Duruşmaların ardından beklenen karar nihayet açıklandı ve Hakim Denise Cote davacı ABD Adalet Bakanlığı’nın iddialarını yerinde olarak nitelendirdi ve e-kitap fiyat davasında Apple’ın suçlu bulunduğunu açıkladı.

apple-e-kitap-200912

ABD Adalet Bakanlığı Apple ve altı yayın şirketini e-kitap fiyatlarını Amazon tarafından belirlenen seviyenin üzerine taşımak için anlaşma yapmakla suçlamıştı. Fiyatları yukarı çekmek için yayıncılara fiyat belirleme imkanı veren ajans modeline geçiş yapan yayıncıların bu tercihi sorgulanmazken, onları bu tercihe Apple’ın başkan yardımcısı Eddy Cue’nin ikna ettiği yönündeki iddialar tartışmaların çıkış noktasını oluşturmuştu. Bu modelle birlikte Apple’ın e-kitap pazarındaki payını artırmasının önü açılırken, yayıncıların da Amazon tarafından belirlenen 9.99 dolarlık tavan fiyatın üzerine çıkması mümkün olmuştu. Hakim Cote’ye göre, yayıncılar Amazon korkuları nedeniyle Apple’ın fiyat ayarlama teklifini kabul etti.

Hakim Cote gerekçeli kararında Adalet Bakanlığı’nın suçlamalarını yerinde bulduğunu belirtti ve Apple olmadan e-kitap fiyatlarını yukarıya çekmek için oluşturulan planın başarılı olamayacağına dikkat çekti. Planın hazırlanması ve yürütülmesinde Apple’ın önemli bir rol oynadığını vurgulayan hakim, ortada yasadışı bir davranışa yönelik bilinçli bir girişim olduğunu dile getirdi. Cote Apple’ın suçlu bulunmasına neden olan deliller arasında şirketin eski CEO’su ve fenomen ismi Steve Jobs’un ölümünden önce konuya ilişkin yaptığı açıklamaların da rol oynadığını belirtti. Hakime göre, Jobs’un demeçleri ortada kasıtlı olarak bir plan oluşturulduğuna dair güçlü kanıtlar içeriyor.

Kararın ardından The Verge sitesine konuşan Apple sözcüsü Tom Neumayr, şirketinin karara itiraz edeceğini belirtti. Apple’ın e-kitap fiyatlarını ayarlamak için bir komplo içine girmediğini söyleyen Neumayr, bu asılsız iddialara karşı mücadelelerinin devam edeceğini dile getirdi. Davanın kazanan tarafı ABD Adalet Bakanlığı ise alınan kararı e-kitap okuyan milyonlarca tüketici için bir zafer olarak tanımladı. Apple’ın ödemesi gereken tazminat miktarına ise daha sonra karar verileceği ifade edildi.

İlgili >> Reuters, The Verge, ABD Adalet Bakanlığı

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER