Teknoloji

ABD temyiz mahkemesi Galaxy Nexus üzerindeki ihtiyati tedbir kararını tamamen kaldırdı

Apple’ın ABD’de Samsung ile sürmekte olan başka bir davası kapsamında ihtiyati tedbir konulması yönünde karar aldırdığı Samsung Galaxy Nexus üzerindeki yasak temyiz mahkemesi tarafından kaldırıldı. Söz konusu yasak Apple’a ait olan, sonu 604 ile biten ve bir mobil cihazda evrensel arama özellikleriyle ilgili patente dayanarak verilmişti.

galaxy-nexus-inceleme-00029

Geçtiğimiz haziran ayında yasak kararını veren hakim Galaxy Nexus’un raflarda kalması hâlinde Apple’ın tamir edilemez zararlar görmeye devam edeceği ve pazar payı kaybedeceği kanaatini getirmişti. Samsung ise Galaxy Nexus’un nispeten düşük satış rakamlarının Apple’a herhangi bir zarar getirmeyeceğini öne sürmüştü. Bunun hemen sonrasında temyiz mahkemesi ihtiyati tedbir kararının uygulanmaması yönünde hüküm getirmişti ve bu yasak geçici olarak kaldırılmıştı. Dün verilen nihai kararda ise Apple’ın Galaxy Nexus’a ve patent ihlâlinde bulunduğu söylenen özelliğe yönelik müşteri talebi konusunda kesin deliller gösteremediği kaydedildi. Buna ek olarak mahkeme Siri’nin Apple’ın iPhone’unun popüler bir özelliği olmasıyla birlikte Galaxy Nexus’un Siri’ye eşdeğer bir özellik barındırmadığını, bu noktada da tartışmalı bir durum bulunmadığını kaydetti.

Temyiz mahkemesi, başlangıçta Galaxy Nexus aleyhine ihtiyati tedbir kararı veren bölge mahkemesinin takdir yetkisini kötüye kullandığına ve Apple’ın birleştirilmiş arama özelliği ve Galaxy Nexus’un satışları arasında bir bağlantı kurmakta başarılı olamadığına hükmetti. Mahkemeye göre arada kuvvetli bir bağın olduğuna kanaat getirilmesi için Apple’ın müşterilerin Galaxy Nexus’u 604 numaralı patenti ihlâl ettiği belirtilen özellik nedeniyle satın aldığını göstermesi gerekiyordu. Sadece genel arama yapabilmesi ve hatta sadece birleştirilmiş arama özelliğine sahip olması yetersiz kaldı. Sonuç olarak Galaxy Nexus’a yönelik ihtiyati tedbir kararı tamamen kaldırıldı ve böylelikle Samsung’un Galaxy Nexus’u ABD’de satması için herhangi bir engel kalmadı.

Samsung da konuyla ilgili resmi bir açıklama yaptı ve temyiz mahkemesinin verdiği karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Güney Koreli şirkete göre dün verilen karar patent kanununun rekabeti nedensiz şekilde daraltmak ve müşteri seçeneklerini kısıtlamak yerine inovasyonu korumakta rolü olduğunu doğruladığını kaydetti.

İlgili >> Reuters, Mahkeme Kararı

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER