Manşetler

ABD’de satılan iPhone ve iPad’ler için yasak kararı çıktı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) Samsung’un iPhone ve iPad’lere yönelik ithalat yasağı talebini onayladı. Güney Koreli şirket Apple’ın standart temeli niteliğindeki panetlerinden bir tanesini ihlâl ettiğini öne sürmüştü. ITC kapsamı kısıtlı bir yasak kararı verdi; ABD’li operatör AT&T’nin sattığı iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 3G ve iPad 2 3G için satışı durdurma ve piyasadan çekme kararı verdi. Söz konusu cihazların 3G kablosuz veri iletişim teknolojisi ve aynı anda birden fazla servisi iletme yeteneğiyle ilgili bir patenti ihlâl ettiği hükmüne varıldı.

Reuters tarafından verilen habere göre ITC yasak kararlarını ABD Başkanı Barack Obama’ya gönderdi. Başkanın da gözden geçirmek için 60 günlük bir süresi bulunuyor. Eğer panelin verdiği karar veto edilmezse, alınan kararlar hızlı şekilde uygulanmaya başlanacak. AllThingsD, bir Apple sözcüsünün şirketinin karardan dolayı hayal kırıklığına uğradığı ve temyize hazırlandığı şeklindeki sözlerini yazdı:

“Bugün alınan kararın Apple’ın ABD’deki ürünlerine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Samsung dünya çapındaki mahkemeler ve düzenleyici kuruluşlar tarafından reddedilen bir stratejiyi izliyor. Avrupa ve başka yerlerde bu stratejinin müşterilerin ilgisine aykırı olduğunu itiraf ettiler, ne var ki ABD’de ise Samsung Apple ürünlerinin satışını makul bir ücret karşılığında lisanslamayı kabul ettikleri patentleri kullanarak engellemeye çalışmaya devam ediyor.”

Samsung da AllThingsD sitesine bir açıklama gönderdi, söz konusu açıklamada panelin verdiği kararın Apple’ın Samsung’un teknolojik buluşlarını izinsiz şekilde kullandığını kanıtlar nitelikte olduğunun altını çizdi.

ITC’nin aldığı karar AT&T tarafından satılan eski model iPhone ve iPad’leri etkileyecek. Aslında bu kararın pratikte çok fazla etkisi yok, çünkü bu eski cihazların ABD piyasasındaki payı iyice azalmış gibi görünüyor. Dünya çapında olduğu gibi ABD’de de genellikle iPhone 5 veya dördüncü nesil iPad gibi güncel cihazlar satılıyor ve ITC’nin aldığı yasak kararı bunları kapsamıyor.

İlgili >> Reuters, AllThingsD

İLGİLİ HABERLER