Teknoloji

ABD Hava Kuvvetleri drone’ları 2015’te rekor sayıda kazaya karıştı

abd hava kuvvetleri reaper drone

ABD Hava Kuvvetleri, insansız hava araçlarıyla ilgili ciddi ve oldukça masraflı sıkıntılar yaşıyor gibi gözüküyor. Geçtiğimiz yıl kuruma ait 20 drone’un tamamen parçalandığı veya zarar gördüğü belirtilirken, ortaya çıkan maddi zararın en az 2 milyon dolar olduğu ifade edildi. Drone’ların 2015’te karıştığı kazaların sayısının 2014’teki kaza sayısını ikiye katladığı belirtilirken, bahsi geçen kazaların yarısında Amerikan ordusunun favori izleme ve hava saldırısı aracı Reaper’ın adı geçiyor. Tamamen dolu bir Reaper’ın Pentagon’a maliyeti 14 milyon doları buluyor.

Araştırmacılar, Reaper drone’larının düşmesinde elektrik problemlerinin ve diğer üretim kalitesi sorunlarının etkili olduğunu belirtti. Drone’da problem oluşturmaya en müsait üç alan da araştırmacılar tarafından ortaya çıkarıldı. Ancak şu an için ABD Hava Kuvvetleri’nin başını ağrıtan esas faktör olarak bahsi geçen problemlerin kaynağının bulunamaması ön plana çıkıyor. Reaper’ın selefi olarak nitelenen Preadator drone’ları da son dönemde kazalara karışıyor. Kaza istatistikleri konusunda Preadator, Reaper’ın ardından ikinci sırada yer alıyor.

Drone kazalarının sayısı artmış olsa da, doğrudan bu kazaların yol açtığı herhangi bir can kaybının yaşanmadığına dikkat çekiliyor. Söz konusu makinelerde bir saatten uzun süre boyunca havada kalmalarını sağlayacak bir pil bulunuyor ve pilotları drone’ları insansız bölgelere yönlendirebiliyor. Yine de, yaşanan kazaların daha fazla pilota ihtiyaç duyan ABD Hava Kuvvetleri için fazlasıyla can sıkıcı olduğunu tahmin etmek pek zor değil. Reaper drone’larını üreten General Atomics, sorunların çözümü için yoğun mesai harcasa da, Hava Kuvvetleri araçları daha uzun süre göklerde süzülmelerini sağlayacak pillerle destekleyecek.

İLGİLİ HABERLER