Ulaşım

ABD elektronik cihaz yasağını tüm uluslararası uçuşlarda uygulayabilir

abd elektronik cihaz yasagiABD elektronik cihaz yasağı konusunda daha sıkı bir politika izleyebilir. Elektronik cihaz yasağının ABD ve Avrupa arasındaki uçuşlarda da geçerli olacağı söyleniyor. Söz konusu yasak, Donald Trump’ın ABD Başkanı olduktan sonraki ilk icraatlarından biri olmuştu.

Fox News’e konuşan ABD İç Güvenlik Bakanı John Kelly, yasağın kapsamını genişletmeyi değerlendirdiklerini belirtti. Havayollarının ABD uçuşlarının teröristlerin ciddi tehdidi altında olduğunu söyleyen Kelly, yasak konusunda henüz kesin bir kararın verilmediğini belirtti.

Kelly, teröristlerin ABD merkezli bir havayolunun Amerikan vatandaşlarını taşıyan uçaklarına saldırma konusunda takıntılı olduğunu savundu.

Mevcut elektronik cihaz yasağı, geçtiğimiz mart ayında uygulamaya koyulmuştu. Söz konusu yasak, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu sekiz ülkeden ABD’ye yapılan uçuşları kapsıyor. Yasak kapsamında yolcular, akıllı telefonlardan daha büyük elektronik cihazları kabinde taşıyamıyor. ABD’nin ardından Birleşik Krallık da benzer bir yasağı altı ülke için uygulamaya başlamıştı.

Amerikan yetkililer, kısa süre önce elektronik cihaz yasağının kapsamının genişletilmesi konusunda Avrupalı liderlerle bir araya gelmişti. Geçtiğimiz hafta Brüksel’de yapılan görüşmelerde yasağın rafa kalktığı, ancak diğer önlemlerin hâlâ masada olduğu iddia edilmişti. Politico’da yayınlanan bir haberde ise Amerikan havayollarının yasağın kapsamını Avrupa ve diğer bölgeleri de içine alacak şekilde genişletmeye hazır olduğu iddia edilmişti.

IATA: ABD elektronik cihaz yasağı dışındaki seçenekleri de değerlendirmeli

Yasağın kapsamının Avrupa’yı da içine alacak şekilde genişleme ihtimali, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) tepkisini çekmişti. Birlikten yapılan açıklamada, olası bir yasağın yolculara ek maliyetinin yılda 1.1 milyar dolar olacağı belirtilmişti. IATA Genel Direktörü Alexandre de Juniac, yetkililerin farklı önlemleri de değerlendirmesini istemişti.

İLGİLİ HABERLER