Teknoloji

ABD Dışişleri Bakanlığı bazı vize başvurularında sosyal medya hesaplarının listesini isteyecek

facebook ve twitter
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

abd disisleri bakanligiABD Dışişleri Bakanlığı, bazı vize başvurularında başvuru sahibinin son 5 yılda kullandığı sosyal medya hesapları, e-posta adresleri ve telefon numaralarını talep etmek için izin istiyor. Reuters’in haberine göre; söz konusu teklif, “Terör veya ulusal güvenlik kaynaklı diğer vize yetersizlikleri nedeniyle ekstra incelemeye alınan” kişilerin başvurularında geçerli olacak. Her yıl bu tanıma uygun 65 bin kişinin ABD’ye vize için başvurduğu belirtildi. Listelenen hesapların şifrelerinin teslim edilmesi gerekmeyecek.

Söz konusu teklif, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyası sırasında vadettiği “olağanüstü güvenlik araştırması”nın uygulanması yönünde bir adım niteliği taşıyor. Bu teklif kapsamında başvuru sahiplerinden kardeşlerinin doğum tarihlerini ve son 15 yıllık ikamet ve seyahat geçmişlerini de listelemeleri istenecek.

ABD pasaport bankolarında sosyal medya kontrolünü de sınır güvenliğinin daha büyük bir parçası haline getirmeyi planlıyor. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, IŞİD’in işgal ettiği bölgelerin bulunduğu ülkelere seyahat eden kişilerin vize başvurularında sosyal medya kontrolünün zorunlu olmasını istemişti. ABD İç Güvenlik Bakanlığı da 2016’nın sonlarında ülkeye girişlerde “opsiyonel” olarak sosyal medya detayları toplamaya başlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı yasaya gelen yorumları değerlendirecek

ABD Dışişleri Bakanlığı, 18 Mayıs tarihine kadar yasa teklifine gelecek yorumları kabul edecek. Ardından 180 gün içinde planın acil olarak onaylanması istenecek.

İLGİLİ HABERLER