Teknoloji

ABD Çin’de üretilen telefonlara yüzde 10 ila 25 gümrük vergisi uygulayabilir

iphone 8 plus red tim cook
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, yaz aylarından bu yana iyiden iyiye alevlenmiş durumda. Apple’ın Çin’de üretilen iPhone’ları, şu ana kadar bu savaşın dışında kalmayı başarmıştı. Ancak bu durum yakında değişecek gibi görünüyor.

The Wall Street Journal‘a konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Apple’ın en önemli ürünü olan iPhone’un yakında ülkeye girişte gümrük vergisiyle karşılaşabileceğinin ipucunu verdi. Trump röportajında Çin’den yapılan 200 milyar dolarlık ithalattaki vergi oranını yüzde 25 artıracaklarını belirtti. Trump henüz ekstra vergi uygulanmayan kalan 267 milyar dolarlık dilimdeki ürünlere de yüzde 10 ila 25 arasında vergi uygulamayı planladıklarını dile getirdi.

Donald Trump, iPhone gibi montajı Çin’de yapılan teknolojik ürünlere ekstra gümrük vergisi uygulanıp uygulanmayacağı şeklindeki bir soruya ise şu şekilde yanıt verdi: “Belki. Belki. Oranı değişebilir. Yani ekstra gümrük vergisi oranını yüzde 10’da tutabilirim ve insanlar bunu rahatlıkla karşılayabilir.”

Apple ürünlerinin tasarımını ABD’de yapsa da, üretimi sözleşmeli olduğu şirketler aracılığıyla Çin’de gerçekleştiriyor. Şirketlere Çin’de üretimin getireceği ekstra maliyetten kaçınmak için tavsiyede bulunan Trump, hem Apple’a hem de diğer şirketlere ABD’de fabrikalar açmalarını önerdi. Trump bu sayede şirketlerin önünde farklı alternatiflerin oluşabileceğini dile getirdi.

Donald Trump, ABD ve Çin arasındaki ticaret açığını kapatmak için bir ticaret savaşı başlatsa da, bu savaşın uzun vadede Amerikan ekonomisine olumlu bir katkı yapması beklenmiyor. ABD’ye dışarıdan getirilen ürünlere ek vergi uygulanmasının ürünlerin satışlarını azaltacağı ve ülkede ekonominin yavaşlamasına neden olabileceği belirtilirken, üretimin ABD’ye taşınması durumunda da artan maliyetlerin cihaz fiyatlarını artırarak benzer sonuçlara yol açabileceği ifade ediliyor.

İLGİLİ HABERLER