Teknoloji

ABD Çinli ByteDance’i TikTok’u satması için zorluyor

abd bytedance tiktok

TikTok CEO’su çok yakında ABD Kongresi’nde ifade verecek. Bunun için geri sayımda sona yaklaşılırken, Biden yönetimi de TikTok’un çatı şirketi ByteDance’in üstündeki baskısını artırmış gibi görünüyor. The Wall Street Journal’ın haberine göre, ABD ByteDance’in TikTok’u satmasını istiyor.

TikTok tarafından Reuters’a yapılan açıklamada söz konusu talep doğrulandı. Sosyal medya platformunun ABD’deki geleceği iki yıldan uzun bir süredir ABD Yabancı Yatırım Komitesi’nde (CFIUS) tartışılıyordu. Bu müzakereler sonucunda TikTok ABD’deki kullanıcılarının veri güvenliğini sağlamak adına Oracle ile iş birliğine gitmiş ve başka tavizler vermeyi de kabul etmişti.

Ancak bu tavizler de yeterli olmamış gibi görünüyor. CFIUS’in TikTok’a ByteDance’in platformdaki hisselerini satması talebini ilettiği belirtilirken, bu talebin yerine getirilmemesi durumunda TikTok’un ABD’de yasaklanabileceği söyleniyor. ABD’de hem Temsilciler Meclisi’ne hem de Senato’ya resmi yetkililerin “ulusal güvenliği tehdit” gerekçesiyle TikTok ve diğer platformları engellemesini kolaylaştıracak yasa teklifleri sunulmuştu.

TikTok’tan henüz konuyla ilgili kapsamlı bir açıklama gelmiş değil. Ancak şirket daha önce ByteDance’ten ayrılmanın ABD’li yetkililerin veri güvenliği konusundaki endişelerini gidermeyeceğini belirtmişti. Ancak Bloomberg’in haberine göre, TikTok yöneticileri ByteDance’ten ayrılma seçeneğini de değerlendirmeye almış durumda.

ABD ByteDance’i daha önce de bunun için zorlamıştı

ABD ByteDance’in elini zorlamak için daha önce de benzer girişimlerde bulunmuştu. Eski ABD Başkanı Donald Trump TikTok’un satışını zorlamış, ancak bu girişimden sonuç alamamıştı. Bu tehditlerin en yenisi TikTok’u ABD’de tamamen yasaklamak gibi görünse de, bunun gelecek hafta ABD Kongresi’nin karşısına çıkacak TikTok CEO’su Shou Zi Chew’in üstündeki baskıyı artırmaya yönelik bir hamle olduğu da belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER