Teknoloji

ABD Başkanı Trump’tan TikTok için 20 Eylül tarihine kadar süre

tiktok topluluk rehberi

Dünya çapında ve Türkiye’de giderek daha popüler hâle gelen sosyal ağlardan biri olan TikTok’un ABD’de yaşadığı sıkıntılara bir yenisi daha eklendi. ABD Başkanı Donald Trump, imzaladığı başkanlık kararıyla TikTok’un kaderini çiziyor.

Söz konusu başkanlık kararına göre, TikTok’un ana şirketi ByteDance 45 gün içinde sosyal medya ağının ABD faaliyetlerini ABD merkezli bir şirkete satmazsa, bu şirketle yapılan tüm ticari işlemler askıya alınacak. Geri sayım 6 Ağustos tarihinde başladı ve süre 20 Eylül’de dolacak. Eğer o zamana kadar TikTok’un ABD operasyonları bir Amerikan şirketine satılmazsa, bir ABD’li kuruluşun ByteDance ile ticari işlemler yapmasına izin verilmeyecek.

Trump’ın özel başkanlık kararı “ByteDance Ltd. (Zìjié Tiàodòng olarak da bilinen), Pekin, Çin veya yan kuruluşları ile herhangi bir şahıs tarafından veya Amerika Birleşik Devletleri’nin yargı yetkisine tabi herhangi bir mülkle ilgili olarak, bu tür bir şirketin herhangi bir menfaati olduğu herhangi bir işlemi” yasaklıyor. Birkaç gün önce ise Trump, 15 Eylül tarihine kadar ByteDance’e süre vererek TikTok’un ABD operasyonlarını ABD merkezli bir şirkete satmasını ya da ABD’de faaliyetlerini sonlandırma riskiyle karşı karşıya kalacağını söylemişti.

Başkanlık kararına göre, TikTok kullanıcılarından çok sayıda bilgi depoluyor. Bu durumda Çin Komünist Partisi’nin Amerikan bireylerin kişisel ve kişiye özel bilgilerine erişmesi de mümkün olabilir. Aynı zamanda kararda uygulamanın içerik sansürleme sistemine ve yanlış bilgilendirme kampanyalarında kullanılma potansiyeline de vurgu yapılıyor.

Microsoft şu anda TikTok’un ABD faaliyetlerini satın almak için ByteDance ile görüşmeler yapıyor. Bu görüşmelerin 15 Eylül tarihine kadar sonlandırılması ve TikTok’un akıbetinin belli olması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER