Bilim

ABD Başkanı Trump koronavirüs nedeniyle Avrupa’dan seyahati kısıtlıyor

ABD Başkanı Donald Trump Snapchat

Dünya Sağlık Örgütü’nün COVID-19 için küresel salgın nitelendirmesini yapmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump, yönetiminin yeni seyahat kısıtlamaları getirdiğini açıkladı. Bu doğrultuda çoğu Avrupa ülkesinden ABD’ye seyahat kısıtlanıyor. Kısıtlamalar 13 Mart Cuma günü yürürlüğe girecek ve 30 gün boyunca geçerli olacak. Bu seyahat yasağı Birleşik Krallık’tan gerçekleştirilen uçuşları kapsamıyor.

ABD İç Güvenlik Bakan Vekili Chad Wolf’a göre Trump yönetimi, ülkeye gelişinden 14 gün önce belirli Avrupa ülkelerine seyahat etmiş olan çoğu yabancı milletten insan için ABD’ye girişleri askıya aldı. Trump başlangıçta bu kısıtlamanın ticaret için de geçerli olacağını kaydetmişti. Ancak ilk açıklamasını takip eden bir başka tweette ticaretin hiçbir şekilde etkilenmeyeceğini kaydetti.

ABD yönetimi daha önce, koronavirüsten en çok etkilenen ülke olan Çin’e seyahat kısıtlamaları getirmişti. Bu kısıtlamaların ve diğer benzer kısıtlamaların etkisinin olup olmadığı bilinmiyor. The Verge sitesinin belirttiğine göre, virüsün yayılmasını modelleyen bir araştırma, bu noktada seyahat kısıtlamalarının virüsü durdurmakta kısıtlı bir etkisinin olduğunu ortaya koyuyor. Devletlerin virüsün yayılmasını, elleri yıkamak gibi hijyen odaklı aktivitelere veya sosyal ilişkilerde mesafeyi korumaya teşvik etmekle önleyebileceklerini tavsiye ediyor.

Öte yandan Trump, gece saatlerinde gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında yönetiminin küresel salgınla ve onun ekonomik ve finansal sonuçlarıyla mücadele etmeye yönelik planlarını da açıkladı. ABD Başkanı, olağanüstü hâl ilan etmedi, ancak yönetiminin gelecekte acil mali yardım paketi açıklayacağını kaydetti. Bu yardımın ne zaman yapılacağına dair bir takvim açıklamadı. Ancak yönetim, koronavirüsten etkilenen çalışanlara ve onlarla ilgilenen tıbbi görevlilere yönelik finansal desteğin sağlanacağını kaydetti.

Trump, hastalıktan olumsuz etkilenen kişilerin yıllık vergi ödemelerinin erteleneceğini de söyledi. Yönetimin işleri virüs nedeniyle kesintiye uğrayan küçük işletmeler için de hemen kredi imkanı sağlayacağını sözlerine ekledi. Trump, “Bugün akıllıca davranmak, virüsün yarın yayılmasını önleyecek.” dedi. “Her birimizin bu virüsü yenmekte bir rolü var.”

Çarşamba günü itibarıyla ABD, ülke çapında 1200 koronavirüs vakasının görüldüğünü doğruladı. Vaka sayısı arttıkça, eyalet yöneticileri de olağanüstü hâl ilan etmeye yöneliyor ve aralarında politik etkinliklerin ve spor karşılaşmaların da bulunduğu büyük etkinlikleri en azından önümüzdeki birkaç hafta için iptal etme talebinde bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü, çarşamba günü koronavirüsü küresel salgın ilân etmişti.

Türkiye de dün, bir hastada koronavirüs vakasının görüldüğünü resmi olarak duyurmuştu. Gece geç saatlerde basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yakın zamanda Avrupa ülkesine seyahat eden bir erkek hastada COVID-19 testinin pozitif çıktığını kaydetmişti. Hastanın gözetim altında tutulduğunu ve durumunun iyi olduğunu belirtmiş, yakın çevresinin de takip edildiğini sözlerine eklemişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER