ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), Google’a karşı açılan ve şirketin internet araması ile arama reklamcılığı alanındaki hâkim konumunu mercek altına alan antitröst davasında temyiz sürecini resmen başlattı. Salı günü yapılan açıklamaya göre, DOJ ve davadaki diğer davacılar, Washington DC Bölge Mahkemesi Yargıcı Amit Mehta tarafından belirlenen yaptırımlara karşı çapraz temyiz başvurusunda bulundu. DOJ Antitröst Birimi, X üzerinden paylaştığı mesajda, Google’ın yasa dışı şekilde internet araması ve arama reklamcılığı pazarında tekel oluşturduğuna ilişkin davada alınan çözüm kararlarının üst mahkemeye taşındığını duyurdu.
Bu gelişme, Google’ın birkaç hafta önce kendi temyiz başvurusunu yapmasının ardından geldi. Şirket, Yargıç Mehta’nın geçen yıl verdiği ve rekabeti artırmayı amaçlayan kararların uygulanmasının durdurulmasını talep etmişti. Google cephesi, söz konusu yaptırımların hem ürün geliştirme süreçlerini hem de ticari anlaşmalarını olumsuz etkileyebileceğini savunmuştu. Her şeye rağmen mahkeme, Google’ın bazı taleplerini kabul ederken, bazılarını ise reddetmişti.
ABD Adalet Bakanlığı mahkemeye tüm taleplerini kabul ettiremedi
Mahkemenin Eylül ayında açıkladığı kararlar, Google’ın rakipleriyle veri paylaşımını zorunlu kılan düzenlemeler içeriyordu. Buna göre şirket, arama verilerinin belirli bir bölümünü rakip arama motorlarıyla paylaşmak durumunda kalacaktı. Bunun yanında, Google’ın arama ya da yapay zekâ ürünleri için rakiplerin dağıtımını zorlaştırabilecek münhasır dağıtım anlaşmaları yapması da yasaklandı. Bu tür anlaşmalar, özellikle mobil cihazlarda ve tarayıcılarda Google hizmetlerinin varsayılan olarak sunulmasını kapsıyordu.
Ne var ki mahkeme, DOJ’un talep ettiği en sert önlemlerden bazılarını kabul etmedi. Google’ın Chrome tarayıcısını elden çıkarması zorunlu tutulmadı ve şirketin iş ortaklarına, arama ya da yapay zekâ ürünlerinin cihazlara önceden yüklenmesi veya öne çıkarılması için ödeme yapması tamamen yasaklanmadı. Bu durum, davanın her iki tarafında da kısmi bir memnuniyetsizlik yarattı. DOJ’un çapraz temyiz kararı, özellikle bu noktaların yeniden değerlendirilmesini hedefliyor.
Antitröst uzmanlarına göre, DOJ’un bu adımı, dijital pazarlarda rekabetin nasıl tesis edileceğine dair daha kapsamlı bir çerçeve oluşturma isteğini yansıtıyor. Arama motorları, çevrim içi reklamcılık ve yapay zekâ tabanlı hizmetler arasındaki sınırların giderek belirsizleşmesi, düzenleyici kurumların elini zorlaştırıyor. Buna rağmen ABD yönetimi, büyük teknoloji şirketlerinin pazar gücünü sınırlamak konusunda kararlı bir tutum sergiliyor.
Google açısından bakıldığında ise temyiz süreci, şirketin iş modelini savunması için yeni bir fırsat anlamına geliyor. Şirket, arama hizmetlerinin kullanıcı tercihleri sayesinde öne çıktığını ve rekabetin sanıldığı kadar sınırlı olmadığını ileri sürüyor. Öte yandan DOJ’un çapraz temyizi, davanın yalnızca Google ile sınırlı kalmayabileceğini, gelecekte benzer davalar için emsal oluşturabilecek nitelikte olduğunu gösteriyor. Bu süreç, ABD’de teknoloji devlerine yönelik düzenleyici yaklaşımın yönünü belirlemesi açısından yakından izleniyor.
Teknoblog, teknoloji gündemini farklı platformlarda düzenli biçimde paylaşıyor. WhatsApp kanalında öne çıkan haberleri anlık olarak aktarıyor, Google Haberler üzerinden güncel içerikleri sunuyor, Instagram ve X hesaplarında dikkat çeken başlıkları özetliyor, YouTube kanalında ise ürün incelemeleri ve detaylı anlatımlarla içeriği tamamlıyor.






