Manşetler

Avrupa Birliği USB-C girişi zorunluluğu için tarih verdi

ab usb-c
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Avrupa Birliği, Apple da dahil olmak üzere tüm akıllı telefon üreticilerinin cihazlarında USB-C girişine yer vermesini zorunlu tutan yasa teklifi için anlaşmaya vardı. Bu karar telefonların yanı sıra tabletleri, e-kitap okuyucuları ve dijital kameraları da kapsıyor. AB USB-C girişini standart hâle getirmenin yanı sıra kablosuz şarj çözümlerini birbirleriyle uyumlu kılmak için de anlaşmaya vardı. Gelen haberlere göre, mobil cihazlarda USB-C girişi bulunmasına ilişkin zorunluluk, 2024’ün sonbaharında yürürlüğe girecek.

Avrupa Parlamentosu’nun İç Pazar ve Tüketici Koruma Komitesi, anlaşmayı Twitter’dan yapılan bir paylaşımla duyurdu. Konuyla ilgili daha fazla detayın ise bugün gerçekleştirilecek basın toplantısında açıklanacağı belirtildi.

Bu yeni yasadan en çok etkilenecek şirket hiç kuşkusuz Apple olacak. Cupertino merkezli şirket, USB-C yerine kendi tescilli çözümünü kullanan tek büyük üretici konumunda. 2021’de dünya çapında 241 milyon iPhone satan Apple, bunların 56 milyonunu Avrupa’da sattı.

AB, elektronik cihazların şarj çözümlerini “birlikte çalışır” hâle getirerek elektronik atık miktarını azaltmayı hedefliyor. Avrupa Parlamentosu’nun vekili, gelecekte herkesin uyumlu bir kablo ve şarj adaptörüne sahip olacağına ve bu nedenle telefon kutularına adaptör koymaya gerek kalmayacağına inanıyor. AB, 2016’da birlik sınırları içinde ortaya çıkan elektronik atık miktarının 12 milyon tonu geçtiğine dikkat çekiyor.

Avrupa Komisyonu söz konusu yasayla ilgili planlarını geçtiğimiz yılın eylül ayında açıklamıştı. Ancak birliğin ortak bir şarj standardı oluşturulması konusundaki çalışmaları 10 yıl önce başlamıştı. Bu dönemde Android üreticileri micro USB’den USB-C’ye dönmüş, Apple ise Lightning teknolojisine geçiş yapmıştı.

Apple, AB’nin telefonlarda USB-C girişini zorunlu hâle getirme planına ilk başta şiddetle karşı çıkmıştı. Şirketten yapılan açıklamalarda, bunun inovasyona zarar verecek bir değişiklik olacağı savunulmuştu. Buna ek olarak, mevcut Lightning aksesuarların bir süre sonra kullanılamayacak olmasının da elektronik atık problemini daha da kuvvetlendireceği Apple tarafından öne sürülen bir diğer gerekçe olmuştu.

AB USB-C girişini zorunlu hâle getirme konusundaki kararlılığından vazgeçmezken, bu dönemde Apple’ın tavrı değişmiş gibi görünüyor. Şirketin önümüzdeki yıl çıkacak iPhone 15’te Lightning’den USB-C’ye geçiş yapacağına dair haberler kısa süre önce gündeme gelmişti. Yasanın 2024’ün sonbaharında yürürlüğe girecek olmasının Apple’ın planlarını nasıl etkileyeceği bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER