Teknoloji

Avrupa Birliği USB-C yasasında sona yaklaşıyor

ab usb-c avrupa birliği

Avrupa Birliği’nin bir süredir üzerine çalıştığı bir yasa çok yakında son şeklini alacak. Avrupa Parlamentosunun üyeleri 7 Haziran’da mobil cihazlarda şarj için USB-C girişi bulunmasını zorunlu kılan yasanın rötuşları için bir araya gelecek. AB USB-C zorunluluğu konsundaki çalışmalarına bir süre önce başlamıştı.

Ancak konunun geçmişi bundan çok daha eskiye dayanıyor. Tüm mobil cihazlarda standart bir girişin bulunması konusu Avrupa Birliği’nde on yıla yakın bir süredir tartışılıyordu. Yasal düzenleme yapılmasını savunanlar, bunun elektronik atık miktarını azaltacağına dikkat çekiyordu. Mobil cihazlarında kendi çözümü olan Lightning girişini kullanan Apple ise uzun süre boyunca bu çalışmalara karşı çıkmıştı. Cupertino merkezli şirket, USB-C zorunluluğunun rekabete zarar vereceğini öne sürmüştü.

Evrensel şarj girişi yasası yürürlüğe girdiği takdirde akıllı telefon, tablet ve kulaklıklar için geçerli olacak. Apple Watch gibi sadece kablosuz olarak şarj edilebilen cihazlar yasanın dışında tutulacak.

Apple’dan daha önce yapılan açıklamalarda, Lightning’den USB-C’ye geçildiği takdirde iPhone ve iPad sahiplerinin ellerindeki şarj aksesuarlarını değiştirmek zorunda kalacağı ve bunun elektronik atık miktarını artıracağı söyleniyordu.

Ancak bir süredir Apple’ın USB-C girişli iPhone’ları test etmeye başladığına dair haberler konuşulmaya başlamıştı. Şirketin önümüzdeki yıl çıkaracağı iPhone 15 serisiyle birlikte Lightning girişi yerine USB-C’ye geçiş yapabileceği söylentiler arasında yer alıyor.

AB USB-C girişini mobil cihazlarda zorunlu hâle getirerek pek çok kullanıcının beklediği değişimin önünü açmaya hazırlanıyor. Yasanın detaylarını görmek içinse biraz daha beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER