Teknoloji

AB Apple ve dört yayıncı tarafından e-kitap fiyatı sabitleme iddiaları üzerine yapılan uzlaşma teklifini kabul etti

Avrupa Komisyonu, Apple ve dört uluslararası yayıncı tarafından e-kitap fiyatı sabitleme iddiaları üzerine yapılan uzlaşma teklifini kabul etti. Anlaşma doğrultusunda Apple, HarperCollins, Hachette Livre, Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck ve Simon & Schuster arasındaki mevcut sözleşmeler feshederken, bu sözleşmelerde olan bazı hükümlerin önümüzdeki anlaşmalara koyulmasının da önüne geçildi.

Dört yayıncı şirket satıcılara iki yıllık bir süre için e-kitap fiyatlarında indirim yapmaları için de izin verdi. Ancak, satıcıların bu izinden faydalanmaları için bazı koşulları yerine getirmeleri gerek. İndirim oranının satıcının yayıncıdan aldığı yıllık komisyon oranını geçmemesi gerektiği belirtildi. Konuya ilişkin olarak bir açıklama yapan Avrupa Komisyonu’nun rekabet politikasından sorumlu başkan yardımcısı Joaquin Almunia, yayıncı ve satıcıların diledikleri iş ilişkisi tipini seçebileceklerini, ancak bu politikalarla rekabeti kısıtlamanın ya da ortadan kaldırmanın kabul edilemez olduğunu ifade etti. Almunia, Apple ve dört yayıncı tarafından verilen sözlerin yeni ve hızlı büyüyen bir pazar olan e-kitap pazarında rekabet koşullarını yeniden tesis edeceğini sözlerine ekledi.

Avrupa Komisyonu’nun soruşturmasına maruz kalan şirketlerden biri olan Penguin’in uzlaşma yapan şirketler arasında yer almaması şaşkınlığa yol açarken, yapılan açıklamada Komisyon ve Penguin arasındaki yapıcı görüşmelerin de devam ettiği belirtildi. Apple’ın yayıncılarla yaptığı anlaşmalara gelen itirazların başını Amazon çekiyor. Şirket, Apple’ın imza attığı sözleşmelerle rekabeti düşürdüğünü iddia etmişti. ABD’de konuya ilişkin ayrı bir inceleme devam ediyor.

İlgili >> Europa News

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER