EğlenceTeknoloji

Epic Games Fortnite için özel ödeme yöntemi çıkardı, Apple Fortnite’ı App Store’dan kaldırdı

Epic Games Fortnite samsung galaxy

Epic Games, bugün Fortnite içinde yeni bir direkt ödeme yöntemi sunmaya başladı. Oyunun iOS ve Android sürümlerinde kullanılan bu yöntem sayesinde V-Papel veya herhangi bir nesneyi oyun içinde App Store veya Google Play Store üzerinden olduğu gibi, bu yeni doğrudan ödeme yöntemi içinde satın almak mümkün oluyor. Ancak yeni ödeme yöntemi tercih edildiğinde indirim uygulanıyor, ödeme kredi kartı veya PayPal üzerinden gerçekleştiriliyor. Türkiye de desteklenen ülkeler arasında yer alıyor.

Epic Games bu yolla Apple ve Google’ın ödeme sistemleri üzerinden aldığı yüzde 30’luk kesinti ücretinin etrafından dolaşmak istiyor. Ancak Apple bu durumu App Store kurallarına aykırı bularak Fortnite’ı uygulama mağazasından kaldırdı.

Apple’dan konuyla ilgili olarak aşağıdaki açıklama yapıldı:

Bugün Epic Games, her geliştiriciye eşit şekilde uygulanan ve mağazayı kullanıcılarımız için güvenli tutmak için tasarlanan App Store yönergelerini ihlal ederek talihsiz bir adım attı. Sonuç olarak, Fortnite uygulaması mağazadan kaldırıldı. Epic, uygulamasında Apple tarafından incelenmeyen veya onaylanmayan bir özelliği etkinleştirdi ve bunu, dijital ürünler veya hizmetler satan her geliştirici için geçerli olan uygulama içi ödemelerle ilgili App Store yönergelerini ihlal etme niyetiyle yaptı.

Epic, on yıldır App Store’da uygulamalara sahipti ve Apple’ın tüm geliştiricilere sunduğu araçları, testleri ve dağıtımı dahil olmak üzere App Store ekosisteminden faydalandı. Epic, App Store şartlarını ve yönergelerini özgürce kabul etti ve App Store’da böylesine başarılı bir işletme kurmalarına sevindik. Artık ticari çıkarlarının onları özel bir düzenleme için zorlamaya yönlendirmesi, bu yönergelerin tüm geliştiriciler için eşit şartlar yarattığı ve mağazayı tüm kullanıcılar için güvenli hale getirdiği gerçeğini değiştirmiyor. Bu ihlalleri çözmek ve Fortnite’ı App Store’a geri getirmek amacıyla Epic ile birlikte çalışmak için her türlü çabayı göstereceğiz.

Şu an itibarıyla Fortnite’ın iOS versiyonunu çoktan indirmiş olanlar oyuna erişebiliyorlar. Yalnızca Apple’ın oyunu App Store’dan kaldırması nedeniyle yeni indirmeler yapılamıyor. Aynı zamanda hem Apple’ın hem de Epic’in ödeme sistemleriyle V-Papel satın alınabiliyor. Güncellemeler konusunda ise durum belirsiz. Bazı kullanıcılar güncellemeleri normal bir şekilde indirebildiğini söylüyor, ancak ancak Epic’in iOS sürümünde gelecekteki önemli değişiklikleri yapmak için oyunu App Store’da yeniden kullanıma sunmak zorunda kalması muhtemel görünüyor.

Epic daha önce, Fortnite’ı kendi oyun yükleyicisi aracılığıyla doğrudan indirilebilir bir oyun olarak yayınlayarak Android’deki Google Play Store’un etrafından dolaşmıştı. Ancak stüdyo, tüm uygulama içi satın almalardaki benzer yüzde 30’luk kesinti için Google’a itiraz etmekte başarısız olduktan sonra, en sonunda bu yılın başlarında işleri oluruna bırakmaya karar verdi. Epic’in o zamanki açıklamasında, “Fortnite’ı Google Play Store dışında Android üzerinde 18 ay çalıştırdıktan sonra, temel bir farkındalığa ulaştık” dedi. “Google, indirilebilir yazılımları Google Play dışında dezavantajlı duruma getiriyor.”

Epic Games Apple’ı dava ediyor

Epic Games, battle royale oyunu Fortnite’ın iOS sürümünün App Store’dan kaldırılmasının ardından Apple’a dava açtı. ABD Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesine yapılan yasal şikayet, Apple’ın App Store’unu bir tekel olarak kurmayı hedeflediği iddiasını içeriyor. Ayrıca, mobil dağıtımında “adil rekabete izin vermek” için ihtiyati tedbir talebinde bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER