Teknoloji

60 GHZ RF sinyali üzerinden multi-gigabit hızlarda veri aktarımı

rf-60ghz-chip-290-x-194Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde yer alan Georgia Elektronik Tasarım Merkezi (GEDC) 60 GHz’lik RF sinyallerini iletebilen bir CMOS yonga tasarladı. Bu teknoloji sayesinde multi-gigabit hızlar mertebesinde veri transferi gerçekleştirilebilir. Bu yolla masaüstü bilgisayarlar, veri merkezleri, kablosuz ses ya da görüntü sistemleri birbiriyle yüksek hızda kısa mesafeli iletişim kurabilir, mobil cihazlar arasında video veya fotoğraf aktarımı mümkün olabilir.

Tek bir parçadan oluşan yonga 10 mW’lık güce sahip gömülü antene de sahip. GEDC araştırmacıları çeşitli konfigürasyonlarla gerçekleştirdikleri deneylerde bir metrelik mesafede 15 Gbps hıza, iki metrelik mesafede 10 Gbps hıza ve beş metrelik mesafede 5 Gbps hıza eriştiler. Test sonucunda sıkıştırılmamış 720p ya da 1080i videoların da başarıyla aktarıldığı görüldü.

Bu arada Ecma International da 60 GHz RF teknolojisi için küresel bir standart sistemi duyurdu. Tüm özelliklerin ISO standardı olarak bu sene içerisinde yayınlanması bekleniyor.

60-ghz-rf-2

Resim — Electronista

İLGİLİ HABERLER