Teknoloji

ABD’de 5G teknolojisi testleri bu yıl içinde bazı evlerde başlıyor

5g teknolojisi

ABD’de faaliyet gösteren telekomünikasyon servis sağlayıcılarından Verizon geçtiğimiz eylül ayında 2016’ta 5G teknolojisi testlerine başlayacağını duyurmuştu. Şimdi aynı ülkenin büyük operatörlerinden AT&T de 5G trenine atlıyor.

AT&T’nin planlarına göre saha denemeleri ve testleri bu yıl bitmeden başlayacak ve 5G teknolojisinin unsurlarını kullanan ticari servislerin hayata geçirilmesi amacıyla gerçekleştirilecek. AT&T saha testleri için Intel ve Ericsson ile işbirliği yapacak.

Ancak, kullanıcılar 5G teknolojisini dışarıda deneyimleyemeyecekler, çünkü testler sadece evde genişbant internet bağlantılarını kapsayacak.

Günümüz standartlarına göre 10 ile 100 kat arasında daha yüksek hızları sürekli olaraks unmayı amaçlayan 5G iletişim şebekelerinin en erken 2020 yılından itibaren son kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlanması bekleniyor. Ne var ki, Huawei gibi bazı şirketler 2018’den itibaren operasyonel testlere başlamayı amaçlıyor.

5G teknolojisi ABD’de olduğu kadar Türkiye’de de yakından takip edilen bir kavram. Özellikle geçen yılın ilkbahar aylarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4G ve 5G teknolojileriyle ilgili açıklamalarının ardından sektördeki oyuncular 5G’ye daha fazla önem verir olmuştu. Hatta düzenlenmesi planlanan 4G ihalesi de ertelenmiş ve 26 Ağustos 2015 tarihinde kamuoyunda “4.5G ihalesi” olarak bilinen frekans bantları tahsis ihâlesi gerçekleştirilmişti.

Türkiye’de 4.5G olarak anılan ve daha hızlı 4G bağlantıları sunmayı hedefleyen geniş bant servisleri 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren kullanıma sunulacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 4.5G nedir, neler getirecek, hayatımızda neleri değiştirecek?

4.5G ihalesi 5G teknolojileri de düşünülerek düzenlendiği için mobil operatörler 5G hizmetlerini zamanı geldiğinde, yeni bir ihaleye ihtiyaç duymadan ve ek ücret ödemeden sunmaya başlayabilecekler. Bu da 5G’ye 3G ve 4G’ye göre daha kısa sürede geçebileceğimiz anlamına gelebilir.

İLGİLİ HABERLER