Manşetler

5G düşündüğünüzden daha hızlı olacak, ilk testler 2018’de yapılacak

vodafone 5g
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Türkiye henüz 3G’de takılsa da, dünyada 4G LTE hızlarından yararlanan birçok mobil kullanıcı mevcut ve bunlar şimdiden daha hızlı bir mobil geleceğin rüyasını kurmaya başladı. Ülkemizde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde dikkat çeken 5G, yani beşinci nesil mobil iletişim teknolojileri gelecekte çok yüksek hızlarda veri bağlantısı kurmamıza olanak sağlayacak.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediğinin aksine, dünyada 2020 yılına kadar 5G iletişim şebekelerinin faaliyete geçmesi beklenmiyor. Son olarak Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) 5G’yi teşkil edecek hız türlerini açıkladı. Buna göre birkaç yıl içinde günümüzün mobil bağlantı hızlarının bundan 10-15 yıl öncesinin 56k dial-up modemleriyle sağlanan hızlar gibi hissettireceğini söylemek yanlış olmaz.

The Korea Times’ın haberine göre, saniyede 20 gigabite kadar veri iletim kapasitesine sahip olan bir şebeke 5G olarak tanımlanacak. Bu hızla kullanıcılar HD filmleri sadece birkaç saniyede indirebilecek. Şu anda Türkiye’de kullanılan mevcut 3G şebekeleri çoğunlukla saniyede 42 Mbps’lik teorik hıza ulaşabiliyor. Yurt dışında 4G LTE’nin kullanıldığı çoğu ülkede de en fazla saniyede 150 Mbit’lik hızlara ulaşılabiliyor. Tabii ki, bu hızlar teorik hız olarak nitelendiriliyor, en yüksek hızı tanımlıyor ve ulaşılması da neredeyse imkansız seviyesinde.

5G şebekeleri bir kilometrekarelik alan içindeki bir milyonun üzerinde Nesnelerin İnterneti türü cihaza 100 megabit/saniyeden daha fazla ortalama veri iletim hızı sağlayacak kapasiteye sahip olacak.

2020 yılında planlanan ticarileşme sürecinin öncesinde ITU, 5G standardı içinde değerlendirilecek teknolojilerin kabulüne başlayacak. Anlayacağınız, 5G için henüz önümüzde epey uzun bir yolun bulunduğu görülüyor, 5G şu an için bir gerçeklikten öte bir fikir gibi görünüyor.

Bu arada Recode sitesinde yayınlanan bir yazıda 5G’nin önündeki en büyük zorluğun standardizasyon olduğu belirtiliyor. 3G ve 4G gibi daha eski teknolojilerle birlikte çalışabilirlik, geriye dönük uyumluluk; şebekenin geleceğe dönük olması gibi konular etrafında standartların belirlenmesi için şimdiden birden fazla grup çalışma yürütüyor. Birçok şirket küresel standardın gerekliliği konusunda uzlaşırken, bir araya gelip anlaşabilecekleri bilinmezliğini korumaya devam ediyor.

Her ne olursa olsun, hızlı İnternet konusunda dünyanın öncülerinden olan Güney Koreli yetkililer, 2018 yılında Pyeongchang’de düzenlenecek Kış Olimpiyatları sırasında 5G şebeke hızlarının denemesini yapmayı planlıyor.

İLGİLİ HABERLER