Teknoloji

5G iPhone için bir işaret de Qualcomm’dan geldi

5g iphone

Qualcomm, üçüncü çeyrek finans raporunu değerlendirdiği toplantıda geniş ölçekli 5G pazarına ilişkin umut verici öngörülerde bulundu. Şirket, 2020’de 200 milyon civarında 5G destekli telefonun satılmasının beklendiğini belirtti. Qualcomm’un açıklaması, analistler tarafından 5G iPhone modellerinin çıkışına yönelik bir ipucu olarak değerlendirildi.

Reuters’in haberine göre; Qualcomm’un finans şefi Akash Palkhiwala, 2020’de 5G işlemciler için iki dönüm noktası olacağını belirtti. Bu noktalardan ilki, önümüzdeki ilkbaharda Samsung’un ve Çinli akıllı telefon üreticilerinin 5G uyumlu telefonlarını piyasaya sürmesi olacak. Palkhiwala’ya göre, sonbaharda 5G’li başka bir amiral gemisi cihaz grubunun satışa sunulması da ikinci dönüm noktasını teşkil edecek.

Qualcomm yöneticisi spesifik olarak bir cihaz ismi vermese de, analistler yapılan tahminlerin yeni iPhone’ları da kapsadığını düşünüyor. Apple ve Google’ın akıllı telefonlarını sonbahar aylarında çıkardığı biliniyor. Apple’ın son yedi yıldır her sonbaharda bir iPhone çıkarması, ikinci dönüm noktasının merkezinde iPhone’un olacağını düşündürüyor.

Bernstein’ın analistlerinden Stacy Rasgon ve Summit Insights Group’tan Kinngai Chan, Apple’ın 5G uyumlu iPhone’larını 2020’de çıkarmasını bekliyor. Rasgon, Qualcomm’un 200 milyon 5G’li telefon satış öngörüsüne iPhone’ların da dahil olduğunu belirtiyor.

Qualcomm CEO’su Steve Mollenkopf da şirketin 230 cihaz tasarımına 5G modem lisansı verdiğini belirtti. Geçtiğimiz çeyrekte bu sayının 150 olduğunu düşününce ciddi bir artışın kaydedildiği görülüyor.

Mollenkopf, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Lisans işimizdeki büyümenin de sürdüğünü görüyoruz. Özellikle Apple ile yaptığımız anlaşmanın ardından 5G dönüşümünün ön cephesindeki yerimiz biraz daha kuvvetlendi. Hedefimize yaklaşmaya yakınız ve emin olmamız gereken işaretleri de görüyoruz.”

Apple, son iki yıldır iPhone ve iPad’lerinde Intel’in modem yongalarını kullanıyor. Ancak Cupertino merkezli şirketin 2020’yle birlikte büyük ölçüde Qualcomm’un mobil modem yongalarına geri dönüş yapması bekleniyor.

Apple 5G iPhone modellerinde kendi modem yongalarını kullanmayı planlıyor

Apple ve Qualcomm arasında uzun süredir devam eden hukuk kavgası, geçtiğimiz nisan ayında sona ermişti. Taraflar, uzlaşma anlaşmasıyla birlikte altı yıl geçerli bir tedarik anlaşmasına da imza atmıştı. Bu anlaşmanın ilk meyvelerinin önümüzdeki yıl alınması bekleniyor.

Apple, 2022 itibarıyla 5G iPhone modellerinde kendi modem yongalarını kullanması öngörülüyor. Şirketin 2023 itibarıyla modemlerini A serisi işlemcilerine entegre etmesi bekleniyor. Apple geçtiğimiz nisan ayında da Intel’in 5G modem birimini 1 milyar dolar karşılığında satın almıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER