Teknoloji

4K TV yayınları için gerekli olan UHD TV standardı onaylandı

sony-digiturk-4k-gs-bjk-230214-00004

4K TV seçenekleri yurt dışında olduğu gibi Türkiye piyasasında da çoğalıyor, ancak bu televizyonlarda tüketilecek içerik hâlâ YouTube videoları, internetten indirilen 4K video klipler veya çeşitli üreticilerin çıkardığı özel Blu-ray disklerle sınırlı. 4K televizyonların daha geniş kitlelere yayılması için TV yayınlarının başlaması gerekiyor. İşte o noktada önemli bir adım atıldı, UHD yayın için gerekli olan standartlar üzerinde anlaşmaya varıldı.

DVB Yönetim Kurulu Avrupa için DVB-UHDTV Faz 1 spesifikasyonunu onayladı, böylelikle 3840 x 2160 çözünürlükte yayının havadan iletimi için izin verilmiş oldu. Belirlenen standartlara göre yayını iletilecek görüntüler 60 Hz kare hızı ve piksel başına 10 bit renk derinliğine sahip olacak. Görüntüler için belirlenen standartlar kalitede önemli ilerlemelerin sağlanması anlamına geliyor. Sadece çözünürlük artmakla kalmayacak, daha geniş renk skalası ve yüksek çerçeve hızları desteklenecek.

Standart sıkıştırma sistemi olarak HEVC’yi kullanacak. Bu standart Sony’nin X9005B modeli gibi yeni nesil 4K TV’ler tarafından destekleniyor. HEVC MPEG-4/H.264 formatına göre iki kat daha yüksek sıkıştırma oranına sahip. Bu sıkıştırma oranı sayesinde yayıncılık noktasındaki en büyük zorluklardan biri aşılacak, bant genişliğinde aşırı artışa gidilmeden daha fazla detaya sahip görüntüler aynı kanaldan verimli şekilde iletilebilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Digiturk ve Sony işbirliğiyle ilk 4K canlı maç yayını gerçekleştirildi

DVB-UHDTV Faz 1 spesifikasyonu Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Enstitüsü’ne gönderildi. Kâr amacı gütmeyen bu kuruluşun spesifikasyonu resmen kabul etmesi ve standart hâline sokması bekleniyor. Öte yandan Blu-ray Birliği de 4K içeriğin disklerde dağıtımı için beklenen standart üzerinde çalışıyor ve standardın yıl sonunda çıkması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER