Eğlence

4K Blu-ray standardı 100 GB kapasite ve HDR desteği içeriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

4k-blu-ray-ultra-hd-180215

Blu-ray standartlarını belirleyen resmi organ olan Blu-ray Disk Birliği (BDA) Ultra HD çözünürlükteki içeriklerin Blu-ray disklerde depolanmasına olanak sağlayacak yeni standardını duyurdu. BDA böylelikle hem yüksek çözünürlüklü hem de daha iyi renk üretimi sunan videoların diskler üzerinde dağıtılmasını sağlayacak.

Yeni Ultra HD Blu-ray disk formatı 66 GB çift katmanlı disk ve 100 GB üç katmanlı Blu-ray diskleri öngörüyor. Videolar H.265 veya HEVC (Yüksek Verimlilikli Video Kodlayıcısı) ile kodlanacak. Ses ise Dolby TrueHD ve DTS HD-MA gibi kayıpsız ve stüdyo kalitesindeki ses kodlayıcılarıyla sunulacak.

Blu-ray daha önceleri 4:2:0 renk kullanıyordu, ancak yeni 4K Blu-ray formatı 4:4:4 desteği sunacak. Ne var ki, şu anda çoğu TV ve video oynatıcısı 4:4:4 desteği barındırmıyor. Yeni Blu-ray ultra HD standardı 10-bit örnekleme desteği de sağlıyor.

HDR veya geniş açılımıyla Yüksek Dinamik Aralığı bakımından da 4K Blu-ray disk formatı büyük önem arz ediyor, çünkü HDR sayesinde koyu ve açık alanlarda daha fazla detay sunuluyor. Ultra HD Blu-ray diskler HDR formatlarını mümkün kılacak.

Son olarak yeni standart 4K 3D desteğini içermiyor. Aslına bakarsanız, 3D desteği çok önemli sayılmaz, ne de olsa 1080p Full HD 3D TV’ler de tüketicilerden fazla ilgi görmez oldu. Görünen o ki, pazar üç boyutlu TV’lere eskisi kadar önem göstermeyecek.

İLGİLİ HABERLER