Manşetler

49 milyon Instagram hesabının bilgileri açığa çıktı

instagram gizli hesap alisveris
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Veri sızıntılarının son kurbanı Instagram’ın etkili hesapları oldu. TechCrunch‘ın haberine göre, içinde 49 milyonu aşkın etkin Instagram kişisinin, ünlülerin ve marka hesaplarının detaylarının yer aldığı kapsamlı bir veri tabanı açığa çıktı.

Güvenlik araştırmacısı Anurag Sen, bu veri tabanına Amazon Web Servisleri (AWS) içinde, şifresiz biçimde durur hâlde rastladı. Habere göre, yer alan veriler arasında Instagram kullanıcı adları, açıklamalar, onay durumları, konum bilgileri, e-posta adresleri ve telefon numaraları bulunuyor.

TechCrunch, veri tabanının etkili hesaplara paylaşımları için para ödeyen bir Hint ajans ChtrBox’a ait olduğunu kaydetti. Veri tabanında, takipçi sayısı ve paylaşımlarına gelen beğenilere göre bir hesabın tahmini değeri de bulunuyor. Şirket, haberin yayınlanmasının ardından veri tabanına internet üzerinden erişimi kapattı.

Instagram, konuyla ilgili olarak yayınladığı açıklamada, konuyu araştırdığını kaydetti:

“Politikalarımızı ihlal eden bir üçüncü tarafın Instagram verilerinin yanlış depolanıp saklanmadığını araştırıyoruz. Chtrbox’ın veritabanındaki telefon numaralarının ve e-postaların Instagram’dan gelip gelmediği de belli değil. Ne olursa olsun, üçüncü tarafların kullanıcı verilerini yanlış kullanma olasılığı ciddiye aldığımız bir şeydir, bu yüzden ne olduğunu anlamak için hızlı şekilde çalışıyoruz.”

Instagram geçen yıl, veri sızıntılarını engellemek amacıyla API’larında kısıtlamalara gitmişti. Hesap açıklaması ve takipçi sayısı gibi bilgiler herkese açık ve uygulamanın herkese açık API’larını kullanarak bunları toplamak mümkün. Ajansın etkili hesapların özel bilgilerini nasıl elde ettiği bilinmiyor.

Konuyla ilgili olarak Instagram’dan da aşağıdaki açıklama yapıldı:

“Verinin hatalı kullanımı ile ilgili tüm iddialara önem veriyoruz. Bu haberde öne sürülen iddialara yönelik ilk araştırmalar sonucunda Instagram kullanıcılarının hiçbir özel e-posta veya telefon numarası bilgisine erişilmediğini gördük. Chtrbox’ın veri tabanında Instagram?ın da aralarında bulunduğu birçok kaynaktan kamuya açık bilgi bulunuyordu.”

Güncelleme: Haber, Instagram’dan gelen açıklamayla güncellenmiştir.

İLGİLİ HABERLER