Teknoloji

46 bin Twitter hesabı IŞİD destekçileri tarafından kontrol ediliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

isid-090315

Amerikan düşünce kuruluşu Brookings Institute tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, terör örgütü IŞİD’in Twitter’daki etkinliğine dair ilginç veriler sunuyor. “IŞİD Twitter Yoklaması” adını taşıyan ve geçtiğimiz yılın eylül ile aralık ayları arasında düzenlenen araştırma, terör örgütü IŞİD’in sosyal medyadaki etkisini ölçme amacıyla yapılan ilk araştırma olma özelliğini taşıyor.

J.M. Berger ve Jonathon Morgan’ın imzasını taşıyan araştırmada geçtiğimiz yaz kapatılan IŞİD’in ana Twitter hesaplarının yerini alan vekil hesaplar ve bu vekil hesapların “arkadaşları” mercek altına alındı. IŞİD tecrit edilmiş bir yapı olduğu için 500’den az kişiyi takip eden hesapları inceleyen araştırmacılar, söz konusu hesapların daha optimal bir seviyede odaklandığına ve IŞİD destekçisi olmayanları takip etmediklerine dikkat çektiler.

Araştırmanın sonucuna göre, 46 ila 70 bin Twitter hesabının IŞİD’i desteklediğini belirten Berger ve Morgan, esas rakamın alt sınıra daha yakın olduğunu düşündüklerini ifade ettiler. Ancak Twitter’daki yüksek etkinliğine rağmen, IŞİD’in mikro blog servisindeki gerçek etki alanının düşük olduğu sonucuna da araştırmada yer veriliyor.

Twitter’ın yapısı gereği bilgi toplama sürecinde çok sayıda zorlukla karşılaştıklarını belirten araştırmacılar, dört aylık sürenin sonunda elde ettikleri rakamlardan gazeteciler ve akademisyenler gibi meslek gruplarına ait takipçileri çıkardıklarını, ancak bir kişi tarafından yönetilen birden fazla hesabı eleme konusunda bir çalışma yapmadıklarını belirttiler. Berger ve Morgan’a göre, söz konusu tekrarlanan hesapların toplam hesaplar içindeki oranı yüzde 1’i aşmıyor.

Çalışma esnasında Twitter tarafından yaklaşık 1000 hesabın kapatıldığı ifade edilirken, Twitter bu rakamın 1000’den çok daha yüksek olduğunu açıkladı. Twitter’ın yüksek profilli IŞİD hesaplarını kapatması üzerine terör örgütünün Twitter yöneticilerine ölüm tehditleri göndermesi, geçtiğimiz haftanın önemli gündem maddelerinden biri olmuştu.

İLGİLİ HABERLER