Manşetler

4.5G yazısı dünyada ilk kez Türkiye’deki telefonlarda görünecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

4.5g yazısı

4.5G olarak adlandırılan ve genel olarak dördüncü nesil mobil iletişim teknolojilerinin kullanıldığı şebekeler 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren Türkiye’de faaliyete geçecek. İki aydan az bir zaman sonra mobil cihazlarda bugünküne göre çok daha yüksek hızlarda veri indirme ve yükleme imkanına kavuşacağız. Bunun yanı sıra çevremizdeki bağlı cihaz sayısının da zamanla arttığını göreceğiz.

Bildiğiniz gibi, dünya çapında dördüncü nesil mobil iletişim teknolojileri 4G olarak anılıyor. Ancak 4G’nin mazisi bundan yıllar öncesine dayanıyor. Geçen zaman zarfında LTE, LTE-Advanced gibi 4G’nin performansını daha da artıran, şu sıralar adını daha sık duymaya başladığımız 5G teknolojisiyle arasında köprü vazifesi görecek teknolojiler çıktı. Nasıl 3G’nin üstüne eklenen ve performansını artıran HSDPA vb. teknolojiler 3.5G olarak adlandırıldıysa, Türkiye’de faaliyete girecek olan şebekelerde LTE, LTE-Advanced gibi gelişmiş 4G teknolojileri yoğun şekilde kullanılacağından ve yüksek hıza erişmek mümkün olacağından, Türkiye’de 4G yerine 4.5G adının kullanımı uygun görüldü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 4.5G nedir, neler getirecek, hayatımızda neleri değiştirecek?

Tabii ki, 4.5G teriminin kullanımıyla dünyada bir ilk olma özelliğini de elde etmiş oldu. 4.5G ihalesinin yapılmasından bu yana mobil operatörlerin hepsi dördüncü nesil iletişim teknolojisini sunacakları servislerini 4.5G olarak adlandırıyor. Dolayısıyla tüketiciler de şebekeler faaliyete geçtikten sonra gerçekten de “4.5G” hizmetini almayı bekliyor.

Ancak bugün akıllı telefonlara ve diğer mobil cihazlara baktığımızda, bağlantı durumunu gösteren simgelerin 4G, 4G+ veya LTE gibi simgeler olduğunu görüyoruz. Dünyada 4.5G kullanımı yok, bu nedenle cihazlarda da böyle bir gösterim yapılmıyor. Ancak Türkiye’ye özel olacak şekilde, dünyada sadece bizim ülkemizde, yeni model telefonların ekranında 4.5G yazısı gösterimi yapılacak.

Aslına bakarsanız, 4.5G standart hâlini almış bir şebeke türü gösterim simgesi değil, bu nedenle de şimdiye kadar hiçbir üretici bunu kullanmayı düşünmedi. Ancak işe tüketici açısından bakacak olursanız, bu kadar çok 4.5G teknolojisinin reklamının yapıldığı ve yapılacağı ortamda tüketiciler 4G yazısını ekranda görmekten memnun olmayacaklardır, bu durum mobil operatörler açısından müşteri memnuniyetsizliği olarak geri dönecektir. Bu nedenle sadece Türkiye’ye özel bir 4.5G gösterim türünün geliştirilecek ve sunulacak olması detaylı düşünüldüğünde mantıklı bir hareket gibi görünüyor.

Hürriyet’in haberine göre, önümüzdeki dönemlerde satışa çıkacak yeni model akıllı telefon ve tabletlerin yazılımında küçük bir güncelleme yapılıyor. 1 Nisan sonrasında 4.5G uyumlu SIM kart kullanan mobil aboneler cihazlarında doğrudan 4.5G bağlantı yazısını görmüş olacaklar. Mevcut cihazlarda ise gelecek bir güncelleme ile 4.5G yazısının gösterimi mümkün olacak. Güncelleme yapılmayan cihazlarda ise 4G ve LTE gibi standart gösterimler yapılacak. Apple ve Samsung gibi şirketlerle 4.5G yazısının gösterimi konusunda anlaşmaya varıldığı söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER