Manşetler

27 Temmuz 2018 Kanlı Ay tutulması nasıl izlenir?

27 temmuz 2018 kanlı ay tutulması

27 temmuz 2018 kanlı ay tutulmasıKanlı Ay bu gece gökyüzünden izleyenleri selamlayacak. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, dünya çapındaki birçok ülkeden yüzyılın en uzun Ay tutulması takip edilebilecek. 27 Temmuz 2018 Cuma akşamı gerçekleşecek olan tutulma sırasında Ay, Dünya’nın gölgesinde kalacak.

Bu gece gerçekleşecek olan Ay tutulması, yılın ikinci tutulması olma özelliğini taşıyor. Tutulma Türkiye saatiyle 20.13’te başlayacak ve sabaha karşı 02.30’da sona erecek. Tam tutulma evresi ise 1 saat 42 dakika ve 57 saniye boyunca sürecek. Tutulmanın bu etkileyici derecedeki uzunluğu, Ay’ın normale göre daha küçük ve loş görünmesine neden olacak.

Tutulmuş Ay, sıradan Dolunay’a nazaran çok daha küçük görünecek. Çünkü Ay Dünya’nın neredeyse yuvarlak yörüngesinde dönse bile, Dünya’ya en en yakın olduğu nokta (yerberi) ile en uzak olduğu nokta (yeröte) arasında dikkate değer mesafe var. Ay, uzak olduğu noktada daha yavaş biçimde ilerliyor. Bu da Dünya’nın gölgesinde daha uzun süre kalmasına neden oluyor, tutulmanın süresini uzatıyor.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu; Orta Doğu ve Avrupa’nın büyük bir kısmında Ay tutulması net bir biçimde gözlenebilecek. Bulunduğunuz bölgenin tutulma gözlemi bakımından uyumluluğu için timeandate.com sitesinin konum aracını kullanabilirsiniz. Ay, çıplak gözle paslı kırmızı gibi görünecek. Zaten bundan dolayı ay tutulmaları genellikle “Kanlı Ay” olarak adlandırılıyor.

Tutulma sırasında güneş ışığının Ay’ı aydınlatmadan önce Dünya atmosferinden geçerek filtrelenmesi gerekiyor. Mavi ışık kırmızı ışıktan daha fazla kırılıyor. Bu nedenle mavi ışık saçılıyor. Bu nedenle atmosferden geçerek kırılan kırmızı ışık Ay yüzeyine düşüyor. Bu da Ay’a kırmızı rengi veriyor.

Eğer bulunduğunuz yerde hava açık olmazsa, internet üzerinden tutulmayı takip edeceğiniz çeşitli kaynaklar bulunuyor. Aşağıdaki canlı yayın ekranından da tutulmayı izleyebilirsiniz.

Ay’ın Dünya’nın gölgesinden bir sonraki geçişi ise 21 Ocak 2019 tarihinde gerçekleşecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER