Teknoloji

240 Hz OLED oyun monitörlerinin dönemi başlıyor

lg ultragear

CES 2023’e sadece birkaç gün kaldı. 240 Hz OLED oyun monitörleri fuarda teknoloji tutkunlarını ve daha çok da oyun tutkunlarını en çok heyecanlandıran yenilikler arasında yer alacak gibi görünüyor.

Genel olarak konuşacak olursak OLED panelleri, LED veya IPS eşdeğerlerinden daha iyi görüntü kalitesi ve daha hızlı yanıt süresi elde edebilir. Ancak bunlar geçmişten beri, yüksek yenileme hızları sağlama konusunda onlarla eşleşme yeteneğinden yoksundur. 175 Hz’de çalışan bir QD-OLED panel barındıran Alienware AW3423DW gibi bazı istisnalar olmuştu, ancak artık OLED oyun monitörleri de, eSpor ve FPS oyunlarında uzman oyuncular tarafından ödüllendirilen optimum 240 Hz yenileme hızına ulaşıyor.

CES 2023 etkinliğinde sergileneceğini bildiğimiz birkaç 240Hz OLED monitör var. Diğerlerine göre daha yenilikçi ürünlerden biri, özelleştirilebilir kavise ve 1.999 dolarlık yurt dışı fiyat etiketine sahip olan 45 inç OLED Corsair Xeneon Flex oluyor. Ekranı sıkıştırarak düz ve 800R kavisli ekran modları arasında geçiş yapabilirsiniz. Bu, hem iş hem de oyun için idealdir. Bu monitörle birlikte AMD FreeSync Premium, Nvidia G-Sync uyumluluğu ve hızlı 0,03 milisaniyelik yanıt süresinin yanı sıra çok daha önemli olan 240Hz değişken yenileme hızı ve 1440p çözünürlüğe sahip oluyorsunuz.

Bu arada LG de, yurt dışında ön siparişe çıkan ve sırasıyla 1699 dolar ve 999 dolarlık fiyatlara sahip olan 45 inç ultra geniş OLED ve 27 inç OLED UltraGear monitörlerini sergileyecek. Her ikisi de 240Hz ekran 1440p’dir ve 0,03 ms’lik bir yanıt süresine sahiptir. LG Display, konuyla ilgili bir basın bülteninde bu OLED panellerin Corsair ve Asus gibi diğer markaların premium monitörlerinde kullanılacağını onayladı.

Asus demişken, yeni bir 27 inç ROG OLED oyun monitörü de CES 2023’te tanıtılacak, ancak şimdilik bununla ilgili fazla ayrıntı bulunmuyor. Bu ayın başlarında ROG Swift OLED PG27AQDM için Twitter’da yayınlanan bir ön tanıtım, bu ürünün de 240 Hz’de çalışacağını ve 1440p çözünürlüğe sahip olacağını gösteriyor. Ancak bunların dışında fiyat veya çıkış tarihi hakkında bir bilgi verilmedi.

LG UltraGear OLED monitörlerinin her ikisi de yalnızca 200 nit ortalama parlaklık seviyesi sunarken ve Corsair Xeneon Flex’in ortalama 150 nit parlaklık değeri var. OLED ekranlar güç gereksinimleri, ısı ve yanma riski nedeniyle genellikle daha solgundur, ancak Samsung Odyssey G9 (tipik olarak 420 nit parlaklığa sahip) gibi bir monitöre alışanlar için bu monitörler fazlasıyla karanlık gelecektir.

4K çözünürlük seçeneklerinin olmaması da bazılarının bu monitörleri tercih etmemesine sebep olabilir. Ancak çoğu oyunu bu çözünürlükte çalıştırmak ve 240Hz yenileme hızından tam olarak yararlanmak için son derece güçlü bir oyun bilgisayarına ihtiyacınız olacağını akılda tutmakta fayda var. Mevcut nesil bir konsol da çok büyük bir fark yaratmayacaktır. Genel olarak 1440p, yenileme hızından ve dolayısıyla kare hızlarından ödün vermeden mükemmel görüntü kalitesi sunmak için en elverişli nokta olarak nitelendirilebilir.

240Hz OLED ekranların yakında piyasaya çıkacak olması, hızlı tempolu ve rekabetçi nişancı oyunları ile güzel, grafik olarak zorlu oyunlar arasında geçiş yapmayı seven insanlar için oyunun kurallarını değiştirebilir. Fiyatlar yüksek olacak, ancak yeni bir teknolojiden bu beklenebilir.

İLGİLİ HABERLER