EğlenceManşetler

2026’da Formula 1, elektrikli bir geleceğe doğru hızlanıyor: Aston Martin ve Honda, sürdürülebilir bir gelecek için iş birliği yapıyor

aston martin honda

Bugünün dünyasında sürdürülebilirlik, her alanda olduğu gibi motorsporlarında da olmazsa olmaz bir gereklilik haline geldi. Bu çerçevede, Honda Motor Co., Ltd. bugün, 2026 sezonundan itibaren FIA Formula One Dünya Şampiyonası’na güç ünitesi tedarikçisi olarak katılacağını duyurdu. Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team ile bir iş ortaklığı anlaşması imzalayan Honda, 2026 sezonunda yürürlüğe girecek yeni F1 güç ünitesi düzenlemelerine uyumlu güç üniteleri sağlamayı planlıyor.

2026’da, F1, karbon nötr hedefine ulaşmayı hedefleyen yeni düzenlemeleri uygulamaya başlayacak. Bu düzenlemeler, motor/elektrik motoru maksimum güç çıkışı oranını %50/%50’ye çıkaracak. Bu, mevcut orana göre elektrik gücünün kullanımında önemli bir artışı temsil ederken, %100 sürdürülebilir yakıt kullanımı da gerektirecek.

Bu düzenlemeler, Honda’nın karbon nötr bir gelecek vizyonuna tamamen uyumlu. Şirket, bu düzenlemelere göre çalışmanın, karbon nötr bir geleceğe yönelik teknolojilerin geliştirilmesi için önemli fırsatlar sunacağına inanıyor. Bu inançla, Honda, F1 yarışlarına yeni bir meydan okuma olarak katılmaya karar verdi.

Honda’nın küresel CEO’su Toshihiro Mibe, “F1’in sürdürülebilir bir yarış serisi olmaya çalışmasının, karbon nötr bir hedefe yönelik Honda’nın çabalarıyla uyumlu olması, F1’e yeni bir meydan okuma olarak dönme kararımızın ana nedenlerinden biri,” dedi. Mibe ayrıca, Honda’nın elde edeceği teknolojilerin ve bilginin, şirketin gelecek elektrikli araçlarında ve çeşitli alanlarda, örneğin araştırma ve geliştirme aşamasında olan eVTOL’da kullanılabileceğine inandığını sözlerine ekledi.

Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team’in Yönetim Kurulu Başkanı Lawrence Stroll, “Honda’yı Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team’e hoş geldiniz diyerek karşılamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Pist üzerinde başarıyı hedefleyen ortak bir azim ve kararlılıkla birleşiyoruz. Honda’nın motorsporlarındaki başarısı uzun süredir devam ediyor ve son derece etkileyici. Bu heyecan verici geleceği 2026’dan itibaren birlikte inşa ederken, Bay Mibe ve Bay Watanabe ile HRC’nin tüm ekibine teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

Honda Racing Corporation (HRC) Başkanı Koji Watanabe, karbon nötr bir topluma geçişi hedefleyen iş dünyası ve motorsporları çevresindeki büyük değişikliklerin ortasında, motorsporları faaliyetlerini sürdürmek ve daha da geliştirmek için HRC’yi optimal bir platform olarak yeniden kurduklarını ifade etti. Watanabe, “Yarış aktivitelerimiz için sürdürülebilir operasyonel yapılar kuracak ve dünya çapındaki motorsporları hayranlarına daha fazla hayal ve heyecan sunmaya devam edeceğiz.” dedi.

Aston Martin Performance Technologies Grup CEO’su Martin Whitmarsh da konuşmasında, “Kariyerim boyunca Honda ile çalışma şansına sahip oldum ve 2026’dan itibaren HRC ve Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team ile ortaklık yapma fırsatına sahip olduğum için çok heyecanlıyım. 2026 F1 güç ünitesi düzenlemeleri önemli ve büyük bir değişiklik ancak bu değişikliği birlikte başarıyla yönetebileceğimize güveniyorum. Stratejik ortağımız Aramco ile birlikte, ortak bir hedefe doğru açık bir iş birliği olacağına dair beklentiyle ilerleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Bu gelişmeler, otomobil sporlarında ve otomobil endüstrisinde genel olarak elektrifikasyonun hızla yayılmasını gösteriyor. Yarış pistleri, çoğu zaman yeni otomobil teknolojilerinin doğum yeridir ve Formula 1, bu teknolojilerin en üst seviyesini temsil eder. Honda’nın 2026’da elektrikli motorları ve sürdürülebilir yakıt teknolojileriyle Formula 1’e dönüşü, bu alandaki ilerlemeyi gösteren önemli bir adım olacak.

İLGİLİ HABERLER