Manşetler

Airfryer ve robot süpürge fiyatlarına ithalatta gözetim nedeniyle zam geliyor

airfryer

Ticaret Bakanlığı’nın yeni tebliğiyle birlikte airfryer ve robot süpürgeler, ithalatta gözetim uygulaması kapsamına dahil edildi. Bu durum, cihazların fiyatlarında ‘zam’ olarak geri dönecek.

Ticaret Bakanlığı’nın bugün Resmî Gazete’de yayımladığı “İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2023/7)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ” ile airfryer ve robot süpürge cihazları ithalatta gözetim uygulamasının kapsamına alındı.

İthalatta Gözetim Uygulaması Nedir?

Bir ürünün belirlenen fiyattan Türkiye’ye girmiş gibi vergilendirilmesi şeklinde uygulanan ithalatta gözetim uygulaması, yerli üreticinin korunması ve ithalattan kaynaklanacak vergi kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor. Bu uygulamanın kapsamı genişletilerek airfryer ve robot süpürge cihazları da dahil edildi.

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan gözetim belgesi ile ithal edilecek bu cihazlar için ürünün maliyeti, satış fiyatı ve özellikleri hakkında bakanlığa detaylı bilgi iletilmesi gerekiyor. Eksik veya yetersiz bilgi bildirimi durumunda, airfryer cihazları için birim gümrük kıymeti 100 dolar, robot süpürgeler içinse 200 dolar olarak belirlendi ve bu miktar üzerinden gümrük girişi yapılacak.

Gözetim Belgesi ve Fiyat Artışı

Airfryer’lar için birim gümrük kıymeti, 100 dolar olarak belirlenirken, robot süpürgeler için bu miktar 200 dolar olarak belirlendi. Yani artık yurt dışından ithal edilen 10 dolarlık bir airfryer bile gözetim belgesi yoksa 100 dolarmış gibi, robot süpürgeler de 200 dolarmış gibi vergilendirilecek. Bu da demek oluyor ki, ithalat değeri 200 dolardan ucuz robot süpürgeler ve 100 dolardan ucuz airfryerlar için vergi yükü artacak​.

Bu uygulama sonucunda, ithalatçı firmaların çoğu gözetim belgesi olmadan ithalat yapmayı tercih edecek, çünkü belgeyi almak oldukça meşakkatli bir süreç. Ancak bu durumda, belgesiz ithal edilen robot süpürgeler ve airfryer’lar için vergi, ürünün gerçek ithalat değerine bakılmaksızın, belirlenen birim gümrük kıymetine göre hesaplanacak. Yani, bir firma gözetim belgesi olmadan robot süpürge ithal ettiğinde, ithal bedeli ne olursa olsun 200 dolarmış gibi vergi ödeyecek. Airfryer için de 100 dolara göre vergi ödenecek​.

Bu durum, 200 dolardan daha ucuza ithal edilen robot süpürgelere ve 100 dolardan daha ucuza ithal edilen airfryer’ların fiyatlarında artışa neden olacak. Bu zam, ithalatçı firmalar tarafından tüketicilere yansıtılacak ve uygun fiyatlı airfryer ve robot süpürgelerin fiyatlarında artış görülecek​.

Bugün yayımlanan düzenlemenin 30 gün sonra yürürlüğe gireceği belirtildi​​.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER