Manşetler

2019 model iPhone 5G yerine başka bir kablosuz yenilikle gelecek

ios 13.1 iphone xr
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, 2019 model iPhone’ların anten tasarımında büyük değişiklikler yapmayı planlıyor. Yeni akıllı telefonların kablosuz performansının daha da artabileceği belirtiliyor. Her ne kadar gelecek nesil iPhone modellerinde 5G özelliği beklenmiyor olsa da, değişiklikler Apple’ın bu yılı en azından kısa vadede daha fazla avantaj sunacak bir şeyler sunmasını sağlayacak.

Mobil operatörler, cihaz üreticileri ve tüketiciler 5G’nin yayılmasıyla birlikte kablosuz bağlantı hızlarının daha da artması için dört gözle bekliyor. Apple’ın ise en erken 2020 yılında 5G telefonunu çıkarmayı planladığı konuşuluyor. Görülüyor ki, Cupertino şirketi 5G şebekelerinin kurulup yaygınlaşması için biraz daha bekliyor.

Apple 5G umutlarını Intel’in tedarik edeceği modemlere bağlamıştı, ancak Qualcomm ile var olan hukuk savaşında uzlaşmaya varılmasıyla birlikte imzalanan lisans anlaşmasıyla birlikte Apple yeniden Qualcomm müşterisi hâline gelmişti. Bu durum Intel’in 5G modem işlerini bırakmasına yol açmıştı. Qualcomm’un 5G yonga setinin 5G iPhone modelinin hücresel bağlantı işlerini üstlenmesi bekleniyor.

5G’nin öncesinde Apple’ın kablosuz bağlantı tarafında önemli bir teknolojiyi 2019 model iPhone’a eklemesi bekleniyor. Sözüne güvenilir analistlerden Ming-Chi Kuo, gelecek nesil iPhone serisinin likit kristal polimer (LCP) antenlerden modifiye edilmiş PI anten teknolojisine geçiş yapacağını söylüyor. TF Securities analisti yatırımcılara geçtiği notla bu durum hakkında yatırımcılara bilgi verdi.

iPhone XS, iPhone XS Max ve iPhone XR modellerinin her biri LCP antenler kullanıyor. Üretim sorunlarına ve teknik kısıtlamalara atıfta bulunan analist, mevcut iPhone serisinin LCP sistemi nedeniyle kısıtlı radyo performansı sunduğunu, bunu çözmek amacıyla, en azından kısa vadede, 2019 yılı için modifiye edilmiş PI anten teknolojisine geçiş yapacağını söylüyor.

Modifiye edilmiş PI, ya da daha da kısaltılmış hâliyle MPI, LCP’ye göre üretimi daha kolay ve ucuz bir teknoloji. Aslında teoride LCP daha iyi performansa sahip, ancak bu, Apple’ın umduğu kadar hız sunacak kadar gelişmiş değil gibi görünüyor.

iPhone 5G’de yine LCP’ye dönüş olacak

Bu değişiklik bir ara çözüm olacak gibi görünüyor. Çünkü Kuo, iPhone 5G modelinin hâlâ LCP teknolojisini kullanacağını tahmin ediyor. Gelecek yıla kadar üretim süreçlerinin yeteri kadar gelişeceğini ve bu daha pahalı teknolojinin kullanılmaya değer hâle geleceğini düşünüyor. Apple’ın yeni iPad modellerinde de LCP’yi kullanması bekleniyor. Kuo, yeni iPad modellerinin bu yılın son çeyreğinde çıkmasını bekliyor.

Antenler yeni bir akıllı telefonun en dikkat çekici parçası sayılmaz. Ancak bir cihazdan en iyi performansı alabilmek için anten sisteminin düzgün çalışması gerekiyor. Şebekenin yüksek hızları desteklemesi denklemin sadece bir ucunu oluşturuyor. Eğer cihazlar bu kapasiteden yeteri kadar yararlanamazsa, durum değişmeyecektir. Telekom operatörleri için de şebekeleri daha verimli kullanan mobil cihazlar daha çok tercih edilir, çünkü bunlar sayesinde yük ve kapasite dengelemesi daha iyi biçimde yapılır.

İLGİLİ HABERLER