Teknoloji

2018’de Google’a en çok doları ve soyağacımızı sorduk

google ses

2018’in son ayına girilmesiyle birlikte çevrimiçi platformların geride kalmak üzere olan yıla dair değerlendirme dosyaları da yayınlanmaya başladı. Spotify, Apple Music, Google Play, Twitter ve YouTube gibi servislerin ardından Google da 2018’in trendlerini açıkladı. İnternet devi tarafından açıklanan veriler, Türkiye’nin 2018’deki gündeminin ne olduğunu bir kez daha hatırlamaya yardımcı oluyor.

Google’ın “Türkiye’de 2018’de Yükselen Genel Aramalar” kategorisinin zirvesinde “dolar” bulunuyor. Özellikle yaz aylarında yaşanan ani dalgalanma döneminde Türk halkının dolar kurundaki güncel durumunu Google’a sıklıkla sorduğu görülüyor. Bu kategorinin ikinci sırasında ise “soyağacı e-devlet” terimi yer alıyor. Şubat ayında e-devlet üzerinden sunulmaya başlayan hizmet sayesinde Türk vatandaşları, kayıtların elverdiği noktaya kadar soyağaçlarını görebilmişti. Google’ın verileri, Türk halkının bu imkandan yararlanmak için yapması gerekenleri de Google’a sorduğunu gösteriyor. Yazın en çok konuşulan olaylarından biri olan 2018 Dünya Kupası da Google’ın en popüler arama terimleri arasında yer alırken, 24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin sonuçlarının da Google’da arandığı görülüyor. Yükselen Genel Aramalar listesi şu şekilde oluşuyor.

  1. Dolar
  2. Soyağacı e-devlet
  3. Dünya Kupası
  4. e-Müfredat
  5. Seçim Sonuçları
  6. Bedelli Askerlik
  7. Yeşil Uzaylı

2018’de en çok aranan isimler sıralamasında ise göze ilk olarak hayatını kaybeden isimler çarpıyor. Mart ayında İran’da meydana gelen uçak kazasında yaşamını yitiren Mina Başaran ve mayıs ayında bir motosiklet kazasında hayata gözlerini yuman oyuncu Arda Öziri, “Türkiye’de 2018’de Yükselen Aramalar” listesinin isimler kategorisinin ilk iki sırasında bulunuyor. Yılın ilk günlerinde yaşamını yitiren usta oyuncu Münir Özkul’un da yer aldığı listede spor dünyasını haziran ayında Fenerbahçe Spor Kulübü başkanlığına seçilen Ali Koç ve yılın ilk günlerinden Beşiktaş’tan İngiltere’nin Everton takımına transfer olan Cenk Tosun temsil ediyor. Yılın en çok ilgi gören sinema filmlerinden biri olan Müslüm’de Müslüm Gürses’i canlandıran oyuncu Timuçin Esen ve Gürses’in gerçekteki hayat arkadaşı Muhterem Nur da Türkiye’nin Google’a en çok sorduğu isimler arasına girdi.

  1. Mina Başaran
  2. Arda Öziri
  3. Ali Koç
  4. Münir Özkul
  5. Cenk Tosun
  6. Timuçin Esen
  7. Muhterem Nur

Google, ekran başında dizi izleyen Türk halkının en sık danıştığı kaynaklardan biri olmaya da devam etti. Sen Anlat Karadeniz Google’da en çok aranan dizi olurken, Çukur ve dün itibarıyla final yapan Ufak Tefek Cinayetler de en çok ilgi gören diziler arasına girdi.

  1. Sen Anlat Karadeniz
  2. Çukur
  3. Ufak Tefek Cinayetler
  4. Bir Zamanlar Çukurova
  5. Erkenci Kuş
  6. Jet Sosyete
  7. Avlu

Google, yemek tarifi arayanların en önemli kaynağı olmaya da devam etti. Türkiye’nin 2018’de Google’a en çok sorduğu yemekler içinde zirveyi Karadeniz mutfağından Ziron ve Mıhlama alırken, Karadeniz mutfağını İtalyan mutfağının klasiklerinden Tiramisu ve Pizza izliyor.

  1. Ziron
  2. Mıhlama
  3. Tiramisu
  4. Pizza
  5. Brüksel lahanası
  6. Elma sirkesi
  7. Vişne reçeli

 

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER