Teknoloji

2015’ten Beklentiler: TV

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

philips-55pus7809-inceleme-00009

Televizyon pazarında 2014 yılında en çok konuşulan konu 4K oldu. 2015’te de bu durum böyle devam edecek gibi görünüyor. Televizyon üreticileri birkaç yıl önce 3D ile tüketicileri çekmekte pek başarılı olamadı, ancak 4K tuttu gibi görünüyor. 2014 yılında 4K TV fiyatlarının daha makul seviyelere inmesiyle birlikte 4K TV’lerin de pazar payı yükselmeye başladı. 2015’te yepyeni modellerle birlikte fiyatlar daha da aşağılara inecek, böylelikle her evde ve iş yerinde daha fazla Ultra HD çözünürlüklü TV görmeye başlayacağız.

Samsung, Sony, LG ve diğer büyük TV üreticilerinin 2015’te yepyeni 4K ürünlerini çıkarması bekleniyor. CES 2015, 2015’in ilk yarısında piyasaya çıkacak 4K TV’lerin boy göstereceği ilk büyük mekan olacak. Yılın ikinci yarısında da IFA 2014’te benzer şekilde bir gövde gösterisi göreceğiz. Farklı ekran büyüklüklerinde veya biçimlerde göreceğimiz bu TV’lerde en büyük eksiklik 2014’te olduğu gibi içerik olacak. 2014’te üreticilerin sattıkları ürünlerle birlikte içerik anlamında da destekler sunduklarını gördük. 2015’te ise içerik anlamında hatırı sayılır adımların atılması bekleniyor.

Yeni nesil video formatı H.265 ile birlikte ultra yüksek çözünürlüklü görüntülerin çok daha küçük bant genişliklerinde, kaliteden ödün verilmeden aktarılması planlanıyor. Sayısal 4K TV yayınlarının yaygınlaşması, aynı zamanda internet üzerinden de 4K yayınının verimli şekilde yapılması için bu formatın olgunlaşması bekleniyor. H.265 formatının 2015 ile birlikte kendisi için biçilen görevi yapmaya başladığını göreceğiz. Dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren çeşitli sayısal TV operatörlerinin 4K TV yayınlarını geniş kitlelere sunmaya başladığını görebiliriz. 2014’te ilk maç yayınının 4K testini gerçekleştiren ve yıl içinde bunun tekrarını da yapan Digiturk de 2015’te 4K yayına geçmenin planlarını yapıyor.

2015’te 4K TV’lerle birlikte akıllı TV platformlarını da epey konuşacağız. Google Android TV ile birlikte özellikle ABD’de, uzun zamandır hakimiyet kuramadığı oturma odalarında hakimiyet kurmayı planlıyor. Apple ise 2015’te yepyeni bir Apple TV set üstü cihazı çıkarabilir. Apple’ın kendi markasını taşıyan düz ekran televizyonunu çıkarması ise düşük bir ihtimal taşıyor gibi görünüyor.

LG, 2014 yılında webOS işletim sistemiyle akıllı TV pazarında epey yol aldı. Bu platforma yapılan yatırımlar 2015’te de devam edecektir ve webOS TV, LG TV’lerin en büyük satın alınma sebeplerinden biri olacaktır. Samsung ise elinde Android’in alternatifi olarak tuttuğu ve geliştirdiği Tizen’i şimdi başka amaçlarla kullanıyor. Akıllı TV’ler de bu amaçlardan bir tanesi ve 2015’in hemen başında, CES 2015’te Tizen tabanlı Samsung Smart TV modellerini görebiliriz.

Özetleyecek olursak, 2015’te TV dünyasının gündemini iki ana başlık; 4K ve Smart TV oluşturacak. TV dünyasındaki en son gelişmeleri, çıkan en yeni ürünleri de Teknoblog sayesinde takip etme fırsatı bulacaksınız.

İLGİLİ HABERLER