Teknoloji

Dünya Kupası’nın başlama vuruşunu akıl kontrollü dış iskelet kullanan felçli genç yapacak

Brezilya’da düzenlenecek olan 2014 Dünya Kupası’nın başlamasına kısa bir süre kala futbolseverlerin heyecanı giderek artıyor. Ancak bu kupa bilim ve teknoloji meraklılarını heyecanlandıracak pek çok unsur da barındırıyor. Kupanın Brezilya ve Hırvatistan arasında oynanacak açılış maçında başlama vuruşunu dış iskelet kullanan felçli bir gencin yapacak olması da bu kupanın en ilginç enstantanelerinden biri olacağa benziyor.

dunya-kupasi-2014-baslama-vurusu

Duke Üniversitesi Nöromühendislik Merkezi tarafından yürütülen ve diğer pek çok üniversite ve araştırma merkezinin de destek verdiği proje kapsamında tasarlanan dış iskelet sayesinde engelli genç ayağa kalkabilecek, yürüyebilecek ve topa vurabilecek. 3D baskı yöntemiyle üretilen özel kaska yerleştirilen nörolojik arayüz sayesinde robotik bacaklar kullanıcı tarafından kontrol edilebilecek. Yeniden Yürü Projesi kapsamında paylaşılan ilk sonuç olacak olan bu dış iskeletin dünya genelinde ihtiyaç duyan insanlar için geliştirilebileceği ifade edildi.

Fare ve maymunların beyinlerine tüy inceliğinde ve esnek sensörler yerleştirilen araştırmanın sonuçlarıyla başlatılan projede mikro kablolar beynin farklı bölgelerine dağılan ve istekli hareketi sağlayan yüzlerce nöronu tespit ediyor. Bu teknolojin özel kaska yerleştirilmesi sayesinde dış iskeletin kullanılması da mümkün hâle geliyor.

İlgili >> EngadgetTechCrunch

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER