Manşetler

2014’ten Beklentiler: Microsoft

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft için 2014 yılı önemli bir yıl olacak, çünkü yılın ilk yarısı içinde Nokia’nın Akıllı Cihazlar ve Servisler biriminin bünyeye katılması tamamlanmış olacak. Uzun zamandır dillendirilen “Microsoft Nokia’yı satın alacak” dedikoduları nihayet Eylül 2013’te gerçeğe dönüşmüştü.

microsoft-beklentiler-2014

Nokia’nın akıllı cihazlar ve servislerle uğraşan bölümünün Microsoft çatısı altına girmesi, Windows Phone pazarının yüzde 80’lik bölümünü elinde tutan Nokia Lumia serisinin de Microsoft’un eline geçeceğini gösteriyor. 2014 yılıyla birlikte Lumia Windows telefonlarının Microsoft markasıyla çıktığını göreceğiz. Böylelikle Microsoft’un sadece bir yazılım şirketi olarak kalmayıp, cihaz ve servis de satan şirket olma yolundaki stratejisinin en önemli ayaklarından biri de tamamlanmış olacak.

Kendi Windows Phone cihazlarını üretecek olması Microsoft’un tıpkı Apple gibi kontrolü eline daha fazla şekilde almasını sağlayacak. Aslına bakarsanız, Microsoft başından beri Windows telefonlarının hangi donanım bileşenlerine sahip olacağına dair çerçeveyi çiziyordu ve üreticiler de ürünlerini buna göre geliştiriyordu. Ancak üretimi de aynı çatı altında gerçekleştirmek bambaşka bir şey ve Microsoft bunun avantajlarından yararlanacak.

Yılın ilk yarısında beklenen Windows Phone 8.1 ile birlikte Microsoft’un mobil platformu gelişim yönünde biraz daha adım atmış olacak. Bu sürümde bildirim merkezi ve sesli asistanın geleceği söyleniyor. Nisan başında düzenlenecek BUILD 2014 etkinliğinde Windows Phone 8.1 ile ilgili daha fazla detayı alma şansı yakalayacağız. Bu arada 2013 sonlarında Microsoft’un Windows Phone platformundan lisans ücretini kaldıracağı şeklinde haberler çıktı. Bu, Windows Phone cihaz çıkarmak için gerekli olan maliyetin elenmesi ve bu işin üreticilerin gözünde daha çekici hâle gelmesini sağlayabilir. Aslında projenin 2015’te tam anlamıyla hayata geçeceği söyleniyor, ancak 2014’ü de yakından izlemekte fayda var.

Windows 8 tarafında 2013 sonlarında önemli bir güncelleme sunulmuş ve Windows 8.1 ekim ayında kullanıcılarla buluşmuştu. 2014’te Windows 8.1 üzerinde daha dar kapsamlı yazılım güncellemeleri göreceğiz. Kapsamlı değişikliklerin 2015 yılında yapılacağı, o zaman büyük bir sürümün daha geleceği söyleniyor. Tıpkı Windows Phone gibi Windows RT için de lisans ücretinin kaldırılması gibi dedikodular ortalıkta dolaşıyor. Bu işin 2014’te gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini de yakından takip edeceğiz.Nokia’nın satın alınmasıyla birlikte Finlandiyalı şirketin çıkardığı Lumia 2520 tablet de dolaylı olarak Microsoft çatısı altına geçiyor. Microsoft tarafında da hâlihazırda Surface markası altında tabletler çıkarılıyor. Satın alma tamamlandıktan sonra şirketin tablet stratejisinde nasıl bir yol izleyeceği de merak edilenler arasında yer alıyor. Lumia serisi altında Windows RT tabletler çıkarılır, Surface markası da Windows 8’e mi bırakılır? Yoksa tablet tarafında sadece Surface markasıyla mı gidilir? Bu sorular da cevabını 2014’te bulacak.

İLGİLİ HABERLER