Manşetler

2014’ten Beklentiler: Google

Google’ın 2011 yılının ortalarında başlattığı sadeleştirme ve belirli servislere odaklanma hareketinin meyvelerini 2013’te almaya başladı. Daha fazla kâr, yükselen hisse senedi fiyatları, yeni ürünler ve Android ile birlikte akıllı telefon pazarında giderek daha da kuvvetlenen hakimiyet 2013’te Google’ın hanesine yazılanlar arasındaydı. 2014 yılında da bu grafik sürecek gibi görünüyor. Bununla birlikte Google’ın faaliyet gösterdiği alanlarda birtakım yeniliklerle karşımıza çıktığını göreceğiz. Bunların işaretleri aslında 2013’ten itibaren verilmeye başlandı.

google-beklentiler-2014

Oturma odalarına taht kurmak Google’ın en büyük hedeflerinden bir tanesi. Şirket geçmişte TV’lere yönelik çeşitli çalışmalar yapmıştı, ancak bunların hiçbirisi istenen sonucu vermedi. Google’ın 2014 ile birlikte Google TV markası yerine Android TV markası altında yeni bir oluşuma girişeceği söyleniyor. Eğer Android’in akıllı telefon ve tablet arenasında elde ettiği sonuçların benzeri Android TV ile birlikte bu tarafa da yansırsa; farklı üreticilerin aynı işletim sistemiyle çalışan TV’ler çıkardığını görebiliriz. Bu durum şu an epey dağınık görünen akıllı TV pazarının biraz daha derlenip toparlanmasını, içerik üreticilerinin de kullanıcılara daha kolay şekilde ve az zahmetle ulaşmasını sağlar. Ocak ayındaki CES 2014’te veya mayıs ayındaki Google I/O etkinliğinde Android TV ile ilgili bazı haberler duyabiliriz.

Bir tarafta da başka bir proje olan Chromecast var. 2013’ün ortalarında duyurulan ve ABD’de bir hayli ilgi gören 35 dolarlık Chromecast aygıtı sayesinde Android veya iOS uygulamalarından multimedya içerik akışı kolay şekilde gerçekleştiriliyor. Henüz Türkiye’de satılmayan bu ürünün 2014’te ülkemizde resmen satışa sunulacağını söylemek zor. Başlangıçta Türkiye’de sadece YouTube ve Chrome ile kullanılabilen bu aygıt 2013 sonlarında yeni Android uygulamalarının desteğini kazandı. 2014 ile birlikte Chromecast’in yaygınlaşması ve daha fazla uygulamanın bu cihazı desteklemesi bekleniyor. Bu da Google’ın Apple’ın AirPlay’i karşısına güçlü bir rakip çıkarması anlamına gelecek.

Bir yanda da “Nexus TV” projesiyle ilgili çalışmaların yapıldığına dair dedikodular söz konusu. 2014’te bunları da yakından takip edeceğiz. Tabii ki, eğer bu cihaz gerçekten piyasaya çıkarsa Türkiye’de görmek zor olacak. Nasıl her bir Android sürümünün referans bir Nexus cihazı varsa, üstünde çalışmaların sürdüğü iddia edilen Android TV’nin de referans cihazı Nexus TV olacak. Android işletim sistemini temel alacak bu cihaz Hangouts ile video görüşmelere olanak sağlayacak.

Google Glass da 2014 yılında nihayet son kullanıcılarla buluşacak. 2013 yılı boyunca Google Glass Explorer programı kapsamında gönüllü kullanıcılar tarafından test edilen Google Glass, 2014’ün en büyük teknoloji trendlerinden bir tanesi olacağı düşünülen giyilebilir teknoloji ürünlerin öncülerinden sayılıyor. Glass’ı erken test etmek isteyenler 1500 dolar gibi yüksek bir fiyatı ödemek zorunda kalmıştı. Ancak 2014’te piyasaya çıkacak ürünün çok daha aşağı fiyatlardan satılacağı söyleniyor. Yine de 500 dolar gibi bir ücreti beklemekte fayda var.

Son olarak Hummingbird’den bahsetmeden geçmeyelim. Eylül 2013’te Google’ın 15’inci yaş gününde duyurulan Hummingbird adlı yeni algoritma sayesinde gelecekte Google arama motoru kullanıcılarına insanların birbiriyle etkileşim kurmalarına benzer şekilde karşılık verecek. Yani Google Now yüklü bir Android telefonuna sanki karşınızda bir insan varmış gibi soru sorarak, karşılığında anlamlı ve isabetli cevaplar alabileceksiniz. Google’ın arama motorunda sıralamaları Hummingbird algoritmasına göre düzenlediğini göreceğiz. Bu, bazıları için kazanç, bazıları için de kayıp olacak. Öte yandan konuşma demişken, Android işletim sisteminde yer alan Google Now da sesle aramayı ve komut vermeyi teşvik edecek daha fazla özellik kazanacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER