Teknoloji

2013 sonbaharında beklenen gelecek nesil Xbox Radeon 6000 GPU barındırabilir

Microsoft’un gelecek nesil Xbox oyun konsoluyla ilgili beklentiler giderek artıyor. IGN’in geçtiği son habere göre gelecek Xbox modeli 2013’ün sonbaharında çıkacak. Bu cihazda AMD’nin 40nm Radeon 6000 mimarisini taşıyan bir grafik işlemci birimi bulacak. Söz konusu grafik işlemcinin geçen yılın modeli olan AMD Radeon HD 6670’e yakın bir performans sunacağı iddia ediliyor.

Projeye yakın olan kaynakların geçtiği habere göre yeni ürün mevcut Xbox 360’a göre altı kat performans artışı sunacak, öte yandan Wii U’dan da yüzde 20 oranında daha güçlü olacak. Aslında bu rakamlar dedikodu olduğu için pek bir şey ifade etmeyebilir, ancak IGN’in geçmişte Wii U ile ilgili detayları aylar öncesinden doğru bir şekilde aktarmış olması gelecek nesil Xbox ile ilgili tahminlerinin de dikkate alınmasını sağlıyor.

Konsolun ne tür bir CPU ile satılacağı bilinmiyor, ancak dedikodular Xbox’ın teoride taşıyacağı gücün günümüzdeki oyun bilgisayarlarının gücünü geçemeyeceği söyleniyor. Ancak şunu da söylemek gerek ki, oyun geliştiricileri oyun konsolundaki donanımları taşıyan bir PC’ye göre söz konusu oyun konsolunun performansından daha fazla yararlanacak şekilde tasarım yapabiliyor. Bunun yanında PC oyunlarının önemli bir kısmı konsolda da çalışma ihtiyacı göz önünde bulundurularak kısıtlanmış şekilde hazırlanıyor, yani oyunlar yaklaşık beş yaşındaki oyun konsollarının donanımlarının kaldırabileceği performans düşünülerek tasarlanıyor ve performans da buna bağlı olarak çözünürlük ve çerçeve hızı açısından kısıtlı kalıyor. Eğer sözü edilen yeni Xbox güçlü bir grafik işlemciyle gelirse, bahsettiğimiz bu kısıtlayıcı etken de az da olsa kalkmaya balayacak demektir. Bu da geleceğin PC oyunları için yapılan geliştirme çalışmalarını biraz olsun ferahlatacaktır.

İlgili – IGN

İLGİLİ HABERLER