Manşetler

2013’ten Beklentiler: Android

Google’ın mobil işletim sistemi platformu Android 2012 yılında akıllı telefon pazarındaki hakimiyetini daha da genişletti. Bunda hem gelişmekte olan ülkelerde satılan giriş ve orta seviye akıllı telefonların hem de Samsung ve HTC gibi önde gelen üreticilere ait üst sınıf akıllı telefonların büyük rolü oldu. Özellikle Samsung’un Galaxy S III ve Galaxy Note II gibi iki gözde ürünün Android’in üst sınıfta nüfuzunu artırmasına bir hayli katkıda bulunduğunu söylemek gerek. Ayrıca bu sonbahar piyasaya çıkan yeni nesil Nexus telefonu Nexus 4‘ün de Android’e olan ilgiyi bir hayli artırdığını söylemek gerek. Uzun lafın kısası, 2012 yılı akıllı telefon tarafında Android için bir hayli bereketli geçen bir yıl oldu.

Aynı durumun tablet tarafında geçerli olduğunu söylemek pek de mümkün değil. 2012 yılına gelinceye kadar piyasaya çıkmış olan iddialı ürünlerin Apple’ın tableti iPad ile rekabet edemediğini gördük. Yalnız, Amazon’un 2011’in ikinci yarısında çıkardığı Kindle Fire tablet özellikle ABD’de büyük bir ilgi görmüştü. Amazon’un elde ettiği bu başarı diğer Android tablet üreticilerini de 7 inç’lik tabletler konusunda iştahlandırdı. Bunun sonucunda Kindle Fire’a rakip olarak çıkan yeni Android tabletler gördük. Hiç şüphesiz bunların en önemlisi geçtiğimiz yaz tanıtılan Nexus 7‘ydi. Google’ın Asus ile ortaklaşa ürettiği bu tablet 199 dolarlık ABD satış fiyatıyla Kindle Fire ile rekabet edebilir seviyedeydi. Ayrıca dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 işlemcili bir tabletin 199 dolara da satılabileceğini göstermesi açısından da önemli bir üründü.

Nexus 7’nin dışında Acer ve birkaç üreticiden daha 7 inç’lik tabletler gördük. Ayrıca Amazon da 2011’de çıkardığı modeli güncelledi, 7 inç’lik Kindle Fire’ın ekranını HD kalitesine çekti ve Kindle Fire HD olarak çıkardı. Tabii, bu tablete 8.9 inç’lik bir büyük kardeş daha getirdi. Kısacası, 2012 yılında Android tabletlere bakıldığında genellikle 9 inç altı ekran büyüklüğüne sahip olan ürünleri daha fazla gördük. Apple’ın Retina ekranlı iPad’iyle büyük ekranlı tablet pazarında hakimiyetini iyice sağlamlaştırması bunun esas sebebi oldu, tabii Apple’ın daha sonra iPad mini ile daha küçük ekranlı pazara da adım atması stratejilerin yeniden tasarlanmasına neden olacak gibi görünüyor.

Büyük üreticiler 2013’te Android tabletleri daha da ucuzlatmanın arayışı içinde olacaklar. Geçtiğimiz günlerde Acer’ın 99 dolara tablet satmayı planladığı haberi bunun önemli bir göstergesi sayılır. Her ne kadar 99 dolar gibi sudan ucuz tabletlerin geliştirilmesinin temel amacı olarak Çin malı tabletlerle rekabet etmek gösterilse de, Apple’ın iPad mini’sine karşı daha cazip bir seçenek yaratmanın da amaçlar arasında olduğunu söyleyebiliriz. Şu an Nexus 7 ve iPad mini’nin fiyatlarını karşılaştırdığımızda aradaki fiyat farkı çok fazla sayılmaz, fiyatı aşağı düşürüp iPad mini ile makası açmak Android tablet üreticilerinin yararına olabilir.

Her ne kadar 7 inç’lik tabletleri 2012’de daha fazla konuşmuş olsak da, Google’ın sonbaharda çıkardığı Nexus 10 tablet Android tarafında 10 inç’lik tabletlerin döneminin henüz bitmediğini gösterdi. Halbuki 2012’de ASUS’un Transformer Pad Infinity ve Samsung Galaxy Note 10.1 dışında iddialı ürünler görmemiş olmak üreticilerin tablet planlarını Android yerine Windows’a göre yapmaya başladığını düşündürmüştü. Nexus 10 ile birlikte gelen 2560 x 1600 piksel çözünürlüklü ekranı belki de 2013’te yepyeni ve iddialı bir Android tablette görebiliriz, ne dersiniz?

Android tarafında kaynakları çok hızlı tükettiğimizin farkında mısınız? İşlemcilerin çekirdek sayıları hızlı şekilde artıyor, ekran çözünürlüklerini çok çabuk eskitiyoruz. Daha 1280 x 720 piksel çözünürlüklü ekranlara alışmamışken HTC’nin ABD ve Japonya’da tanıttığı 5 inç ekranlı cihazlar sayesinde akıllı telefonda Full HD ekranı görmeye başladık. 2013’te Full HD ekrana sahip daha fazla telefon göreceğinizden emin olabilirsiniz. Üstelik ekran büyüklükleri de 5 inç’in daha da üstüne çıkacak gibi görünüyor. Şu sıralar 2013’ün başında gelmesi beklenen telefonlar için dillendirilen teknik özelliklerin çoğunda 5 inç üzeri ekranların bulunduğunu görüyoruz. Hatta 6 inç’in üzerine çıkan ekran büyüklüklerine sahip akıllı telefonları bile görebiliriz.

Google geçtiğimiz haziran ayındaki I/O etkinliğinde Nexus 7 ve Jelly Bean’i tanıtırken Nexus Q adlı bir multimedya cihazını da karşımıza çıkarmıştı. Apple TV’ye benzer bir mantıkla çalışan bu cihazın bir özelliği de ABD’de üretilmiş bir cihaz olmasıydı. Bilmeyenler için son zamanlarda Amerikalı teknoloji şirketlerinde üretimi Çin’den ABD’ye geri getirme gibi bir genel isteğin olduğunu belirtelim. İşte Nexus Q bu açıdan önemli bir cihazdı. Ancak ABD’de üretimin de pahalı iş gücü nedeniyle bir bedeli var; Nexus Q 300 dolar gibi bir fiyat etiketi taşıyordu. Ne yazık ki, Google bu cihazı piyasaya doğru dürüst sürmeyi beceremedi ve proje öylece ortada kaldı. 2013’te Nexus Q’nun akıbetinin ne olduğunu merak etmeyi ve bunun devamı yeni bir cihazın gelip gelmeyeceğini beklemeyi sürdüreceğiz. Doğrusu Nexus Q Android’in set üstü cihazlara girmesi konusunda öncü ve örnek bir cihaz olabilirdi; umarız 2013’te bu yolda ya Google’dan ya da bir başka üreticiden somut bir şeyler görürüz.

Set üstü cihazlardan bahsetmişken akıllı TV’leri de boş geçmeyelim. Google TV adıyla akıllı TV’lere de Android’in enjekte edilmeye çalışıldığını biliyoruz. Google son birkaç yıldır bu projesinin başarıya ulaşması için çeşitli üreticilerle işbirliği yapıyor ve özellikle ABD’de piyasaya çıkan TV’lerde Google TV servisini görüyoruz. Google bu alandaki faaliyetlerini 2013’te de sürdürmeye devam edecek. Geçtiğimiz günlerde LG’nin 2013’te piyasaya çıkaracağı Google TV ürünlerini gördük, diğer üreticilerden de 2013 model ürünleri görmeye başlarız. Aslında Google bu alandaki çalışmaların kapsamını biraz genişletse ve şu anda karmaşık bir yapıya sahip olan ve her üreticinin kendi platformunu pompaladığı pazara Android ile daha düzenli bir çözüm getirse hiç fena olmaz. Bundan hem Google, hem akıllı TV üreticileri, hem yazılımcılar hem de biz tüketiciler kârlı çıkmaz mıyız? Böylelikle Apple’ın beklenen TV’sine karşı da sağlam bir zemin kazanılmış olur.

Android’in girdiği bir alan da dijital fotoğraf makineleri… Nikon Coolpix S800c ve Samsung Galaxy Camera 2012’de piyasaya çıkan ve Android’i dijital fotoğraf makinesi kullanıcılarıyla buluşturan iki önemli ürün oldu. Bu ürünlerin göstereceği performans 2013’te bu alanda yeni ürünler görüp görmeyeceğimiz konusunda da önemli bir gösterge olacak. Ancak Polaroid bunu beklemeyecek gibi görünüyor. Şirketten 2013’ün hemen başında düzenlenecek CES 2013’te Android işletim sistemli yeni bir dijital fotoğraf makinesinin tanıtılacağına dair doğrulama geldi.

Yazımızı Türkiye’de dair bir beklenti veya temenniyle sonlandıralım. Google bu yılın başında multimedya, yazılı içerik ve uygulama dağıtım servislerini yeniden düzenledi ve tüm bunları Google Play gibi genel bir çatı altında sunmaya başladı. Ayrıca Google Play üzerinden cihaz satışı da yapılıyor. Türkiye’deki Android kullanıcıları Google Play’in yalnızca uygulama mağazasından yararlanabiliyor. Yılın başlarında sadece ücretsiz içerikleri indirebiliyorduk, neyse ki mart sonu itibariyle paralı uygulamaları da satın almaya başlayabildik. Bu sevindirici bir gelişmeydi, ancak Google Play deneyimini eksik bir şekilde yaşadığımız gerçeğini değiştirmedi. Evet, Android kullanıcılarının ellerini ceplerine atma konusunda Apple kullanıcıları kadar istekli olmadığını biliyoruz, ancak Google Play’in film veya şarkı indirme, kitap veya dergi satın alma gibi diğer servislerinin de Türkiye’ye gelmesi Android cihazlarımızdan elde ettiğimiz kazanımları artıracaktır. Özellikle iTunes Store’un Türkiye’ye açılmasının ardından Google’dan da Türkiye için benzer bir hamle beklediğimizi belirtelim. Tabii, devlet yetkilileri Google’ın “vergi dairesini de araması” konusunda bu kadar fazla çağrıda bulunurken arama devi ne kadar istekli olur, onu da 2013’te göreceğiz.

[Görsel – Flickr (etnyk)]

İLGİLİ HABERLER