Teknoloji

2009’un en iyisi olmaya aday teknolojiler ve ürünler

Yeni yıla girmeden önce 2009’dan beklentilerimizi sıraladık. Şimdi durumu biraz özetleyelim ve 2009’da çıkmasını beklediğimiz ve başa güreşmeye aday yeni teknolojileri ve ürünleri sıralayalım.

Üst Seviye Netbook’lar
Ortaya çıkan ilk netbook’lar küçük ekranlıydı ve pek kullanışlı değildi. Daha sonrasında ekran boyutları 8.9, 10 ve hatta 12 inç’e kadar yükseldi. Ve şimdi netbook’ların WiMAX ve HSDPA gibi bağlantı teknolojileriyle tanışma zamanı. Bu teknolojiler netbook’larda standart olarak yer alacak. Umarız yeni teknolojiler eklense bile netbook’ların fiyatı şimdiki seviyede kalır.

Wii MotionPlus
Nintendo Wii’nin hareket kontrolörünü daha da geliştiriyor ve onu daha doğru tepki veren bir hale getiriyor. Eğer Nintendo üreticileri Wii Motion Plus’ı desteklemeye ikna edebilirse, 2009’da oldukça ses getirecek Wii oyunlarıyla tanışabiliriz. Ancak yine de daha rekabetçi oyunlar 2010’dan önce çıkmayacak gibi duruyor.

Windows 7
Microsoft Windows Vista’dan daha iyisini yapabilir. Ve bu sene içerisinde çıkması beklenen Windows 7 ile de bu beklentiyi gerçekleştirecek gibi duruyor. Yeni özellikleri ile birlikte Windows 7, Vista’ya göre büyük bir gelişim gösteriyor. Ayrıca bu gelecek işletim sistemi Windows XP ile çalışmakta halen ısrar edenler için de çekici gelecek gibi duruyor.

100$ seviyesi fiyatlarla satılan Blu-ray oynatıcı
100$’lık fiyat seviyesi aslında oldukça iyi ve safça bir beklenti. Ancak LG’nin en son yaptığı açıklamalar bize böyle düşündürtüyor. Ayrıca Netflix, YouTube, CinemaNow gibi çevrimiçi video servisleri de Blu-ray oynatıcılara destek vermeye başlıyor. Bunlara Amazon VOD, Hulu ve Rhapsody gibi servisler de eklenebilir.

Yeni bir iPhone
Ya bir ikinci nesil iPhone 3G, ya da dedikodu konusu olan iPhone Nano… Apple’ın bu sene yeni bir iPhone çıkaracağını hayal etmek boş olmayabilir, çünkü şirket her sene iPod serisini güncellediği gibi iPhone serisini de güncelleyecekmiş gibi görünüyor. Bu aradan yeni Mac mini ve daha büyük boyutlu bir iPod Touch’ın çıkacağına dair dedikoduları da unutmamak gerek.

4G mobil ağları
Biz Türkiye’de 3G ile bu yıl tanışmayı bekliyoruz, ancak dünyada daha hızlı olan 4G şebekelerine geçiş başlamak üzere. Intel’in desteklediği bir teknoloji olan WiMax’i bazı operatörler müşterilerine sunmaya başladı bile. Geniş bir alanda hizmet verme yeteneğine sahip olan bu teknoloji maksimum 10 Mbps hızlara kadar çıkabiliyor. Ancak pratikte bu oranın %70’i kullanılabiliyor. Öte yandan AT&T ve Verizon gibi şirketler de bir diğer 4G teknolojisi olan LTE’ye (Long Term Evolution) yatırım yapıyor. Nokia tarafından desteklenen GSM tabanlı LTE 300 Mbps’lik indirme hızı ile WiMax’i ezecek gibi duruyor. Ancak LTE için biraz daha beklemek lazım gibi görünüyor.

Uygun Boyutlarda OLED TV’ler
Sony’nin XEL-1 adlı OLED TV’si 2008’de ortaya çıktı ancak bu TV’nin ekran boyutu sadece 11 inç’ti. Şimdilik 50 inç gibi yüksek boyutlarda OLED TV beklemememiz lazım. Ancak 27-32 inç arası orta boyutlardaki OLED TV’ler bu sene içerisinde karşımıza çıkabilir. Zaten Sony daha geçen seneki CES 2008’de 27 inç’lik bir prototip OLED TV’yi sergilemişti.

Kablosuz HDMI
Birçok şirketin farklı kablosuz HDMI teknolojileri var, ancak ne yazık ki belirlenmiş bir standart henüz oluşturulamadı. Teknoloji olduğu yerde duruyor. Gereken sadece biraz lojistik ve el sıkışma. Eğer şanslı olursak, bu senenin sonuna kadar 1080p’lik projeksiyon cihazlarını 2000$’ın altına almanız mümkün olabilir.

USB 3.0 Cihazları
Kablosuz HDMI belki tam olarak hazır değil ancak USB 3.0 için artık başlama düdüğü çalmak üzere. Gelecek haftaki CES 2009’da bir USB 3.0 şovu görebiliriz. Bu teknoloji ile saniyede 4.8 Gbps’lik veri transferi mümkün olacak. Örneğin 25 GB’lik bir dosyayı bir dakikada aktarabileceksiniz. Bu arada USB 3.0’ın yüksek elektrik çıkış gücü sayesinde iPod vb. cihazlarınız daha çabuk şarj edilecek.

Android’li Akıllı Telefonlar
T-Mobile G1 gerekli bir ilk adımdı, ancak Google’ın Android geliştirme takımını güçlendirmesi ve Motorola gibi büyük telefon üreticilerinin ilgisi bizlere tam anlamıyla mükemmel bir Android telefonunu yakında göreceğimizi düşündürtüyor. Motorola kendi Android’li telefonlarının G1’den daha iyi ve daha ucuz olacağı konusunda söz veriyor, ancak bu telefonun çıkışının yıl sonunu bulması bekleniyor. Bu nedenle HTC’nin 2009’da Android konusunda biraz daha hızlı olacağını tahmin ediyoruz.

Bunlar bizim beklentilerimiz. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? 2009’da en iyi olmaya aday teknolojiler ve ürünler neler? Aşağıdaki alana yorumlarınızı bekliyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER