Teknoloji

2009’da LCD ve Plazma arasındaki savaş nasıl şekillenecek?

Her ne kadar LCD ve plazma arasındaki tartışmalar yıllardır süregelse de, esas savaş yaklaşık iki sene önce, üreticiler plazmalar gibi büyük ekranlı LCD’ler üretmeye başladığında patladı. Bu savaşın şiddetini arttırması ile birlikte ilginç trendlerin geliştiğini de gördük. 42 inç ekran sınıfında LCD’ler başarılı oldu ve plazma TV’leri saf dışına itti. Bazı üreticiler bu büyüklükte plazma üretmeyi bıraktılar.

Ayrıca LCD’lerin başarısı belli başlı plazma üreticilerinin bu alandan çekilmesine yol açtı. Pioneer bu şirketlere bir örnek… Şirket artık plazma panel üretimini durdurduğunu ve bundan böyle panel teminini Panasonic’ten alacağını açıkladı. Hitachi ve Philips’in de benzer planları var, Fujitsu görüntü teknolojisinden tamamen çekildi. Bazıları çevre dostu teknoloji trendinin gelişimi ile bu olanları birleştirip plazmanın artık öldüğü sonucuna varabilir, ancak bu iş bu kadar çabuk gerçekleşmeyecektir.

50 inç ve üzeri ekran büyüklüklerinde en iyi değerleri, en iyi kontrast ve yeniden renk üretimini halen plazmalar sağlıyor. Ve bu yüzden plazmalar henüz tamamen mezara gömülmedi. Aslında Panasonic, Samsung, LG, Hitachi, Pioneer ve Vizio gibi şirketler plazma satışlarını sürdürüyor. Hitachi, Pioneer, LG ve Panasonic’in son plazmaları Energy Star gereksinimleri olan 208-Watt çalışma gücü ve 1-Watt-altı bekleme gücü değerlerini karşılıyor. Üstelik DisplaySearch’ün 2008’in üçüncü çeyreği için yayınladığı bir rapor plazma TV satışlarının bir önceki senenin aynı döneminden bu yana %37 arttığını gösteriyor. İçinde bulunduğumuz koşullarda her pazar için büyümenin zor olacağını düşünecek olursak, ortada anlamlı bir değer bulunuyor.

Yine de, hiçbir teknoloji ömür boyu hüküm sürmüyor, plazmaların en azından önünde gideceği birkaç sene daha bulunuyor. Ve LCD’lerin plazmaların katili olmayacağına inanıyoruz. Plazmaların yerini alacak tek bir teknoloji var gibi görünüyor, o da OLED… Ancak şu anda piyasada tek bir OLED modeli var ve bu modelin sunduğu ekran boyutu sadece 11 inç. Demek oluyor ki, plazmalar için yaşayacağı biraz daha zaman var. Bununla birlikte, LCD’lerin giderek büyüdüğü ve fiyatlarının giderek düştüğü bir ortamda plazmalar için hitap edecekleri iki tane pazar bulunuyor. Birincisi en iyi kontrastı ve rengi sunan TV’yi en uygun fiyata almak isteyenler, ikincisi ise 2000$ gibi bir fiyatla 60 inç’lik TV almak isteyenler… Ancak en son çıkan arkadan aydınlatmalı LED LCD ekranlar renk ve kontrastta büyük atılım yapmışken ve Lazer TV’ler artık piyasayı zorlamaya hazırlanırken, önümüzdeki 18 ya da 24 ay hakkında konuşanların aslında ne konuştukları hakkında herhangi bir fikirleri yok demektir.

Resim ve Yazı – Engadget HD

İLGİLİ HABERLER