Teknoloji

Teknoblog’dan geride kalan haftanın özeti: 20-26 Haziran 2011

Teknoblog’da bundan böyle her pazar günü geride kalmakta olan haftanın önemli olaylarından bir özet çıkaracağız. Böylelikle hem hafızamızı tazeleyeceğiz hem de hızlı akan gündemde arka sayfalarda kalan önemli gelişmeleri tekrar ön plana çıkarmaya çalışacağız.

Geride kalmakta olan haftaya ICANN’in kabul ettiği yeni alan adı açılım planı oldu. 2012 yılında kabul edilmesi beklenen bu planla birlikte alıştığımız .com, .net, .org gibi alan adlarının yanı sıra şirketlere özel .apple, .canon, .nokia gibi alan adı uzantıları da tescil edilebilecek. Tabii, böyle özelleştirilmiş bir alan adı uzantısı tescil etmek isteyen şirketlerin kesenin ağzını açması gerekecek.

NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisiyle birlikte mobil ödeme sistemleri revaçta. Türkiye’de de önemli gelişmeler olmakta. Turkcell Teknoloji SIM karta birden fazla kredi kartı bilgisini depolamayı başardı. Söz konusu sistemde kart bilgileri doğrudan kullanıcıyla banka arasında güvenli şekilde paylaşılabilecek.

Huawei’nin 7 inç’lik tableti MediaPad ortaya çıktı. Söz konusu tabletin en önemli özelliği Android 3.2 sürümüyle gelmesi. Honeycomb’un 3.2 sürümü 7 inç tabletler için özelleştirmeler içeriyor. Bu arada MediaPad’in küçük bir iPad 1’i andırdığını söylemeden de geçmeyelim. Bu arada Android 3.2’nin bu yaz içinde dağıtıma sunulacağı da kesinleşti.

Best Buy geçtiğimiz şubat ayında Türkiye’den çıkacağını açıklamıştı. Dünyanın önde gelen elektronik perakende mağaza zinciri İzmir ve Ankara’da açtığı mağazalarını Teknosa’ya satarak Türkiye’den çıkıyor.

Geçtiğimiz salı günü Nokia, Singapur’da düzenlediği Nokia Connection 2011 etkinliğini MeeGo akıllı telefonu Nokia N9’u tanıtarak başlattı. Nokia’nın ilk MeeGo akıllı telefonu olan Nokia N9 fazlasıyla ilgi çekti. Nokia, N9’un yanı sıra piyasaya sürmeyeceği, sadece yazılım geliştiricilerine özel olacak Nokia N950’yi de tanıttı. Bundan iki gün sonra ise Nokia’nın ilk Windows Phone cihazı olacak Sea Ray kod adlı prototip bizzat Stephen Elop tarafından açık edildi. Öte yandan Symbian Anna sürümünün temmuz ayı itibariyle Nokia N8, E7, C7, C6-01 ile ön yüklü şekilde dağıtılacağı duyuruldu. Ancak hâli hazırda bu cihaza sahip olanlar güncelleme için ağustos ayını bekleyecek. Bu arada Nokia, Symbian’ın geliştirme ve destekleme çalışmalarını devrettiği Accenture ile devir anlaşmasını imzaladı.

2011 yılını tek çekirdekli Snapdragon işlemcili cihazlarla açan Sony Ericsson’un çift çekirdekli akıllı telefon trenine atlaması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta içinde internete sızan Xperia duo, adında yer alan “duo” takısından yola çıkılarak, şirketin çift çekirdekli işlemci taşıyacak ilk cihazı olarak nitelendirilebilir. Bu arada Sony Ericsson üç yeni cihazının, Xperia ray, Xperia active ve txt‘nin duyurusunu yaptı.

Apple’ın yedekleme işine yarayan Time Capsule cihazını güncellemesi bekleniyordu. Beklentileri boşa çıkarmayacak şekilde, Time Capsule’ün 2 TB ve 3 TB kapasiteli yeni versiyonları tanıtıldı. Öte yandan Apple Final Cut Pro X’in yeni sürümünü 299$’lık fiyat etiketiyle Mac App Store üzerinden yayınladı. Apple ile ilgili bir başka gelişme de Mac OS X 10.6.8 güncellemesinin yayınlanması. Bu güncelleme çeşitli problemleri gidermenin yanı sıra sistemi Mac OS X Lion’a güncelleme için hazır hâle getiriyor.

Web tarayıcı savaşları iyice kızışıyor. Firefox 4’ün çıkışıyla birlikte web tarayıcısının büyük sürümlerini daha sık aralıklarla çıkaracağını açıklayan Mozilla sözünü tuttu ve Firefox 5’i yayınladı.

Çoklu dokunmatik akıllı telefonların öncüsü olan iPhone’un üreticisi Apple, yıllar önce başvurusunu yaptığı çoklu dokunma teknolojilerinin patentini aldı. Bundan sonra Apple’ın Samsung, HTC gibi rakip cihaz üreticilerine çoklu dokunma teknolojisinin kullanımı nedeniyle patent davaları açacağı tahmin ediliyor.

Google’ın dizüstü bilgisayarları hedefleyen bulut tabanlı mobil işletim sistemi Chrome OS yüklü ilk Chromebook’lar ABD’de satışa çıkmıştı. Bu segmentin öncülerinden olan Samsung Series 5 Chromebook geçtiğimiz cuma günü Avrupa’da da piyasaya çıktı.

Fransız elektronik cihaz üreticisi Archos yeni Android cihazlarını geçtiğimiz perşembe günü tanıttı. G9 adlı iki adet 3.1 Honeycomb tablet, 35 Home Connect ve 35 Home Phone ev cihazları oldukça ilgi çekici görünüyor.

Microsoft bu hafta içinde bulut tabanlı SkyDrive ve popüler e-posta servisi Hotmail üzerinde yaptığı güncellemelerle adından söz ettirdi.

İLGİLİ HABERLER