Teknoloji

1Password Seyahat Modu ile seyahat edenlerin şifrelerini sınır kapılarında koruyor

1Password geçtiğimiz hafta içinde kullanışlı bir yenilik kazandı. Bu yeni özellik sayesinde uygulama, kullanıcının cihazlarında depolanmış olan tüm şifreleri, kredi kartı bilgilerini ve diğer verileri geçici olarak kaldırabiliyor. Travel Mode, yani Seyahat Modu olarak adlandırılan bu özellik, seyahat ederken cihazının incelenmesi hususunda güvenlik görevlileriyle sorun yaşamayı istemeyen, gizlilik konusunda hassas kullanıcıları korumayı hedefliyor.

Ülkelere giriş veya çıkışlarda, seyahat edenlere telefonlarının kilidini açarak inceleme amaçlı teslim etmeleri konusunda giderek daha fazla oranda talepte bulunulmaya başlanıyor. 1Password gibi, içinde tonlarca özel bilgi barındıran bir uygulamayı telefonunda barındıranlar için telefonunu kilitsiz şekilde başkalarına ödünç vermek daha da korkutucu olmalı.

1Password Seyahat Modu özelliğinin kullanılması için biraz işlem gerekiyor, ancak problemi çözdüğü için zahmete değer gibi görünüyor. 1Password abonelerinin içinde yığınla farklı şifre ve güvenli bilgiler barındıran “kasaları”, “seyahat için güvenli” şeklinde işaretleme imkanı da bulunuyor.

Seyahat Modu web üzerinden etkinleştirildikten sonra, “güvenli” olarak işaretlenmemiş tüm kasalar eşzamanlama yapılmış tüm cihazlardan tamamen çekiliyor. Bu, telefonu incelemek için ödünç alan kişilerin görebileceği herhangi bir verinin kalmadığı anlamına geliyor. Seyahat Modu kapatıldığında ise, eksik olan kasalar eşzamanlanarak tüm cihazlarda eski yerlerine yerleştiriliyor.

1Password Seyahat Modu kullanmanın dezavantajı ise abonelerin bazı verilerine erişim imkanını geçici de olsa kaybedecek olmaları. Bu nedenle söz konusu özelliği kullanan kişilerin bir seyahat sırasında ihtiyaç duyabilecekleri temel şifreleri barındıran, seyahat dostu bir kasa oluşturmaları yerinde bir hareket olacaktır. Ancak herhangi bir verisinin başkalarının ellerinde erişime açılmasını istemeyenler için de, bu yöntem pek kullanışlı değil gibi görünüyor.

Bu özellik şirketler için de kullanışlı görünüyor. 1Password Teams kullanan şirketler çalışanlarının hesaplarındaki Seyahat Modu özelliğini kontrol ederek onların verilerini seyahat sırasında cihazlarından kaldırabilecekler.

Ne yazık ki, Seyahat Modu sadece 1Password abonelerine has bir özellik, uygulamayı satın alan kişiler bu özellikten yararlanamıyor. Ancak bu mantıklı bir tercih, ne de olsa söz konusu olan bulut tabanlı bir özellik ve abonelik modeli de geliştirici şirket AgileBits’in iş modelinin geleceği gibi görünüyor. Ne var ki, uygulamayı para verip satın alanlarla abone alanlar arasında deneyim açısından bir ayrım yapıldığını görmek hayal kırıklığı yaratıyor.

İLGİLİ HABERLER