Manşetler

Teknoblog’dan geçen haftanın özeti: 18-24 Temmuz 2010

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geride kalmakta olan haftaya Apple-HTC davasıyla ilgili önemli bir gelişmeyle başlamıştık. Apple geçen yıl ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu nezdinde HTC aleyhine şikayette bulunmuş ve bu şirketin kendine ait olan patentleri ihlâl ettiğini öne sürmüştü. Bir komisyon hakimi HTC’nin iki Apple patentini ihlâl ettiği kararını verdi. Bu karar HTC’nin hisse senetlerinde düşüş görülmesine neden oldu. Bu arada HTC’den karara itiraz edeceklerine dair bir açıklama geldi. Söz konusu patentlerin Android için önemli olduğu ve Apple’ın diğer Android akıllı telefon üreticilerini de mahkemeye verebileceği öne sürüldü.

RIM’in geçtiğimiz aylarda piyasaya sürdüğü BlackBerry PlayBook tabletin Wi-Fi modelinin üretiminin sonlanacağına dair haberler hafta başında gündemi meşgul etmişti. Daha sonra RIM’den resmi bir açıklama yapıldı ve bu söylenti yalanlandı.

Bu hafta Apple için önemli bir haftaydı, keza şirket önce geride kalan üçüncü mâli çeyrek yılına dair parlak bir bilanço açıkladı, sonra da bilgisayar tarafında önemli ürün lansmanları gerçekleştirdi. OS X Lion işletim sistemi 29.99$’lık fiyat etiketiyle Mac App Store üzerinden dağıtıma sunuldu. Bunun yanında OS X Lion ile çalışan, Thunderbolt portlu ve Intel Sandy Bridge işlemcili MacBook Air ve Mac mini‘ler de yurtdışında satışa çıktı. Apple’ın bir diğer Thunderbolt portlu ürünü Apple Thunderbolt Display‘in de iki ay sonra piyasada olacağı duyuruldu.

Apple’ın iOS cihazları cephesinde de bu hafta dedikodular eksik olmadı. Önce Apple’ın gelecek nesil iPad için Samsung ve LG tarafından üretilmiş olan panelleri test ettiği iddia edildi. Haftanın sonuna doğruysa, gelecek nesil iPad’in LG tarafından üretilecek Retina ekrana sahip olacağı bilgisi bizzat LG Display tepe yöneticisi tarafından verildi. iPhone cephesine baktığımızda Apple’ın daha düşük fiyatlı bir iPhone satacağı, bunun aslında iPhone 3GS olacağı iddia edildi. Öte yandan Apple’ın iPhone 5’te NFC yerine Bluetooth 4.0 teknolojisine oynayabileceğine yönelik tahminler de dillendirilmeye başlandı. Tüm bunlara ek olarak, Apple’ın eylül ayında beyaz renkli bir iPod touch modeli çıkaracağına dair tahminleri destekleyecek şekilde söz konusu ürünün parçalarını gösteren fotoğraflar internete sızdı.

Geçen ayın sonlarında faaliyete geçen ve ilk günden Android uygulaması çıkmış olan Google+’ın beklenen iPhone uygulaması yayınlandı. App Store üzerinden dağıtıma sunulan Google+ iPhone uygulaması henüz Türkiye App Store’da bulunmuyor, ancak yurtdışındaki App Store’larda en çok indirilen ücretsiz iPhone uygulamaları listesinde ilk üçe çıkmayı kısa sürede başardı. Bu arada App Store’da ilk etapta Google+’ın erken süreçteki bir sürümünün yayınlanmış olması da ilginçti, neyse ki Google hatayı 1-2 saat içinde düzeltti ve final sürümü yayınladı.

Nokia cephesinde bu hafta iyi haberler yoktu. Şirket geride kalan mâli çeyrek yıla dair finans raporunu açıkladı. Ayrıca şirket akıllı telefon sevkiyatında Apple’a geçildi.Pek parlak olmayan bu tablo karşısında şirketin CEO’su Stephen Elop iyimserliğini korumayı sürdürüyor. Üstelik tepe yöneticisi Nokia’nın patentlerden de gelir elde etmesinden memnun olmuşa benziyor. Bu arada Nokia Türkiye, Symbian S60 5th Edition yüklü Nokia cihazları için normalde ücretli olan çeşitli Ovi uygulamalarını 30 gün için hediye olarak sunmaya başladı.

Geride kalan mâli çeyrek yıla dair rakamlarını açıklayan sadece Nokia ve Apple değildi. Microsoft ve Intel de geride kalan mâli çeyrek yıla dair tablolarını açıkadı, her iki şirket de çeyreği kârla kapadı. Türkiye’de de Vodafone’un hizmet gelirlerinde yüzde 32.1’lik bir artış kaydettiğini öğrendik.

Geçtiğimiz aylarda App Store’da yayınlanan, iPhone kullanıcılarına 3G bağlantısı üzerinden de görüşme yapma imkânı sunan ve oldukça ilgi gören Viber’ın Android uygulaması nihayet yayınlandı ve Android Market üzerinden dağıtıma sunuldu. Viber’ın Android uygulamasının kısa sürede büyük ilgi gördüğünü herhalde söyleyebiliriz. Android demişken, Android 3.2 Honeycomb’un yazılım geliştirme aracı hafta başında yayınlandı. Öte yandan, Lenovo Android Honeycomb ile çalışan IdeaPad K1 ve ThinkPad tabletlerini duyurdu.

Hafta içinde iki yeni Android akıllı telefonunun Türkiye’de satışa çıkacağının haberini aldık. Sony Ericsson Neo önümüzdeki haftadan itibaren 999 TL’lik fiyat etiketiyle piyasada olacak. Bunun yanı sıra HTC Sensation da Vodafone tarafından aylık 69 TL’den başlayan taksitlerle piyasaya sunulmuş durumda.

İLGİLİ HABERLER