Teknoloji

14nm tabanlı Kirin 710A SMIC üretimi ilk Huawei işlemcisi oldu

smic kirin 710a

TSMC dünyanın en büyük sözleşmeli yonga üreticisi. Apple, Huawei, Qualcomm ve diğerleri Tayvan merkezli şirkete işlemcilerini ürettiriyor. Geçtiğimiz ay Huawei’nin bazı işlerini TSMC’den SMIC’e kaydırdığına yönelik dedikodular çıkmaya başlamıştı. SMIC Çin’deki en büyük işlemci üreticisi konumunda bulunuyor. Huawei ise şu anda Apple’dan sonra TSMC’nin en büyük ikinci müşterisi konumunda bulunuyor. Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın TSMC üzerinde baskıları artırırken, ileride neler yapabileceği konusunda ise kimse bir tahminde bulunamıyor.

TSMC yerine SMIC’ten hizmet almanın en büyük dezavantajı, SMIC’in teknolojik gelişmişlik konusunda TSMC’den daha geride olması oluyor. TSMC, bu yıl milimetrekare başına 171.3 milyon transistör içeren 5nm yongaların üretimine başladı. 5nm yongalar Huawei’nin bu yılki en üst seviye telefonu olacak Mate 40 serisinde çalışan yongalarda yer alacak. SMIC ise 14nm’den daha ileri seviyeye çıkan işlemcilerin üretimini henüz gerçekleştiremiyor. Bu bileşenler milimetrekare başına 43 milyon transistör içeriyor. Bu da onları TSMC’nin 5nm yongalarına göre daha düşük güçlü ve enerji verimliliği daha düşük hâle getiriyor.

SMIC üretim süreci bakımından TSMC’nin birkaç kademe gerisinde olduğu için, Huawei amiral gemisi modellerinde yer alacak üst sınıf işlemcilerinin üretimi için hâlâ Tayvan merkezli şirketten destek almak zorunda. TSMC’nin sızan yol 5nm yol haritası, TSMC’nin Kirin 1000 adlı 5nm yonga setini bu yıl üreteceğini ve bunu gelecek yıl 5nm tabanlı Kirin 1100’ün izleyeceğini gösteriyor. Ancak Huawei orta segment telefonlarda kullanılan Kirin 710 yonga setinin üretimini TSMC’den SMIC’e kaydırdı. Kirin 710 TSMC tarafından 12nm üretim süreciyle üretiliyordu. Bunun yerini 14nm FinFET süreciyle üretilecek Kirin 710A alacak. Çinli şirketlerin Kirin 710A’nın fikri mülkiyet haklarının yüzde 100’üne hakim olduğunda inanılıyor.

SMIC’in ilk 14nm FinFET yonga setinin seri üretimini kutlamak amacıyla, Şanghay’da bulunan tüm SMIC çalışanlarına geçen hafta Honor Play 4T cihazları hediye edildi. Bu cihazların arkasında da “Powered by SMIC FinFET” yazıyordu. Böylelikle SMIC üretimi işlemcilerin bulunduğu gösteriliyordu.

SMIC tarafından üretilen Kirin 710A’nın öncesinde, Huawei Kirin 710F yonga setini cihazlarına yerleştiriyordu. Bu yonga set Kirin 710 ile aynı özelliklere sahipti, ancak “Flip Chip” adlı üretim sistemini kullanıyordu. Böylelikle yonganın büyüklüğü artmadan daha fazla transistörü sığdırmak mümkün oluyordu.

İLGİLİ HABERLER