Teknoloji

Baz seviyedeki M2 işlemcili 14 inç MacBook Pro’da da SSD performans indirgemesi var

Apple’ın M2 işlemcili MacBook Pro’ları satışa sunmasının ardından, yurt dışında ilk incelemeleri ve analizleri de görmeye başladık. 9to5Mac tarafından yapılan testlere göre, temel seviye 14 inç M2 MacBook Pro’nun önceki modele göre daha yavaş bir SSD’ye sahip olduğu bildiriliyor. BlackMagic’in Disk Speed Test yazılımında, Apple’ın en son amiral gemisi dizüstü bilgisayarındaki 512 GB SSD, M1 Pro işlemcili modeldeki 512 GB SSD’nin sunduğu 4.900 MB/s okuma ve 3.950 MB/s yazma hızına kıyasla, yaklaşık 2.970 MB/s okuma hızı ve yaklaşık 3.150 MB/s yazma hızı sonuçları elde etti.

Bu, 2023’ün baz modelinin 2021’de piyasaya sürülen modele göre yaklaşık yüzde 39 daha yavaş okuma ve yüzde 20 daha yavaş yazma özelliğine sahip olduğu anlamına geliyor.

Aradaki farkın nedeni muhtemelen çiplere kadar uzanıyor. 9to5Mac’e göre, önceki nesil 14 inç modelin 512 GB SSD’sinde dört NAND depolama yongası bulunurken, M2 Pro işlemcili modeldekinde iki tane var gibi görünüyor. Bunlar açıkça daha yüksek kapasiteli yongalardır, bu nedenle bilgisayarlar aynı miktarda depolama alanına sahiptir, ancak okuma ve yazma işlemlerini paralelleştiremedikleri için daha düşük performans gösterirler.

Daha az NAND yongası ile yeni nesil bilgisayarlar tasarlamak Apple için yeni bir şey değil. Hem 256 GB M2 MacBook Air hem de 13 inç MacBook Pro, bu makinelerin M1 sürümlerinden daha yavaş depolamaya sahipti. Üstelik tek bir NAND çipi olan makinelerde okuma ve yazma hızları daha geride görünüyordu. Ancak bunlar nispeten giriş seviyesi dizüstü bilgisayarlar ve fiyat karşılığında alınacak performans birinci kriter olmayabiliyor. 14 inç MacBook Pro ise, yaratıcı profesyonellere ve geliştiricilere yöneliktir ve Türkiye başlangıç fiyatı da 50 bin TL seviyesindedir. Bu nedenle MacBook Pro serisinde kullanıcıların beklentisi mümkün olan en yüksek performansı almaktır.

512 GB SSD’ye sahip ve yaklaşık 62 bin 500 TL’lik 16 inçlik modelde de böyle bir kurulumun olup olmadığına dair herhangi bir işaret gelmedi. Ayrıca internet forumlarında veya sosyal medyada da bununla ilgili bir paylaşım olmadı. Bu arada MacRumors, 256 GB SSD’li M2 Mini’nin gerçekten de Air ve 13 inç Pro’ya benzer yalnızca bir NAND çipine sahip olduğunu belirtiyor. Yine, 14 bin 499 TL’lik fiyata sahip olan bir makinede bunun daha kabul edilebilir olduğunu söyleyebiliriz.

14 inç MacBook Pro’nun daha yüksek kapasiteli modellerinde indirgeme yok

Neyse ki, daha yüksek depolama kapasitesine sahip MacBook Pro modelleri aynı performans düşüşüyle karşılaşmıyor gibi görünüyor. Tom’s Guide ve Laptop Mag , 2 TB SSD’ye sahip 14 inç M2 Pro donanımlı bir dizüstü bilgisayarın yanı sıra M2 Max işlemciye (yalnızca 1 TB SSD ve üzeri sürümlerde mevcuttur) sahip bir dizüstü bilgisayarı test etti ve depolama birimlerinin en az önceki modeller kadar veya onlardan daha hızlı olduğu ortaya çıktı. Tom’s Guide bir M2 Pro ile eşleştirilmiş 2 TB SSD’nin 5.293 MB/sn okuma ve 6.168 MB/sn yazma kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor. Benzer bir durum 16 inçlik modelleri inceleyen MacWorld tarafından da tespit edildi.

Tabii ki, ortadaki durum, baz seviyede SSD’lere sahip daha yeni Mac’lerin kullanılamayacak kadar yavaş olacağı anlamına gelmiyor. 9to5Mac tarafından yayınlanan benchmark ekran görüntüleri, 14 inç MacBook Pro’nun 60FPS’de 12K ProRes 422 HQ çekimi oynatmak için hâlâ yeterli bant genişliğine sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, 13 inç M1 MacBook Pro’mdaki 1 TB SSD’yi kolayca geride bırakıyor. M2 MacBook Air ve 13 inç MacBook Pro’daki 256 GB SSD’den de daha hızlı görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER