Manşetler

Brezilya WhatsApp erişimini 48 saat süreyle engelledi

whatsapp hd fotoğraf gönderme

whatsapp-logo-310315

Brezilya, ülkedeki bir mahkemenin mesajlaşma servisine erişimi 48 saatliğine engelleme kararı vermesinin ardından yerel saatle perşembe gece yarısından itibaren WhatsApp kesintisine uğradı. Sao Paulo şehrindeki bir mahkemenin hakimi servis üzerinde kesinti uygulama kararı verdi, Brezilya’daki telekomünikasyon şirketlerinin ülkedeki en popüler mesajlaşma servisinin kullanımına engel olmaları yönünde bildirimde bulundu. Ancak bu ihtiyati tedbirden sorumlu şirket veya kişi hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

Brezilyalı telekomünikasyon şirketleri daha önce de WhatsApp’ın ülkedeki büyük yükselişine engel olmak için çeşitli adımlar atmıştı. Devlete mesajlaşma uygulamasının ücretsiz telefon görüşme hizmetinin yasadışı olduğu şeklinde şikayette bulunmuş, servisi akıllı telefon sözleşmesi satın alan kullanıcı sayısında düşüşe yol açmakla suçlamıştı.

Bu yılın başlarında Brezilyalı telekomünikasyon şirketi Vivo’nun başkanı Amos Genish WhatsApp’ı “korsan” olarak nitelendirmiş, servisin kendilerine bağlı olan telefon numaralarını izinsiz kullandığını öne sürmüştü. Şimdiye kadar Brezilyalı şirketler WhatsApp’ı hizaya getirmeye yönelik girişimlerinden sonuç alamadılar, ancak verilen bu son karar Brezilya’nın WhatsApp’a olan bakışının değiştiğine dair bir işaret olabilir.

Brezilya bundan birkaç yıl önce kendisini ağ tarafsızlığının önderi olarak konumlandırmış, vatandaşların internet üzerindeki faaliyetlerinin izlenmesine kısıtlama getirmiş, NSA casusluk skandalının patlamasının hemen ardından da kendisini Amerika merkezli internetten ayrıştırmak için de iddialı bir planı uygulamaya koymuştu. Ancak şimdilerde eskiden Brezilyalı telekom şirketlerinin lobi faaliyetlerini yürüten bir kişi tarafından yönetilen ve çoğunlukla muhafazakarların hakimiyet kurduğu Brezilya Kongresi, geçmişte yasalaşan İnternet Hakları Sözleşmesini geri almak, bunun yerine Brezilyalı vatandaşların web sitelerini ve uygulamaları kullanmak için vergi kimlik numaralarını, adreslerini ve telefon numaralarını vermelerini gerekli kılacak bir dizi kanunu yürürlüğe koymak istiyor.

TechCrunch’ın belirttiğine göre, teklif edilen kanunlar Brezilya devletine sosyal medyaya sansür getirme, politikacıların Facebook, Twitter ve diğer servislerden içerik kaldırtma ve bu içerikleri ilk kimin koyduğunu bulma imkanlarını tanıyacak.

Kanun teklifi sosyal medyanın nüfusun giderek daha fazla bölümüne yayılmakta olduğu Brezilya’da internet özgürlüğünü kısıtlamak için verilen tekliflerden ilki değil. Örneğin bir başka teklif de habersiz bir kişi veya nesnenin fotoğrafının çekilip internette paylaşmasının suç kabul edilmesini ve bunun altı yıl hapisle cezalandırılmasını öngörüyor.

48 saatlik WhatsApp yasağı Brezilya’da şimdiden Twitter, Facebook ve diğer sosyal medya servislerinde birçok şikayet, protesto ve tepki içeriğine neden oldu. Bununla birlikte yasağın Telegram gibi rakiplere de yaradığını söylemek gerekiyor. Telegram sadece tek bir günde 1 milyon yeni Brezilyalı kullanıcı kazandı.

İLGİLİ HABERLER