Teknoloji

1 Nisan’da kontör sistemi yerine TL sistemi geliyor, operatörler hazır mı?

Kontör devri 1 Nisan tarihinden itibaren sona eriyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun direktifleri doğrultusunda bu tarihten itibaren ön ödemeli hatta sahip cep telefonu kullanıcıları kuruş hesabı yaparak konuşacak. Üç mobil operatör; Turkcell, Vodafone ve Avea yeni dönem için hazırlıklarını yapmış gibi görünüyor.

Turkcell 26 milyon Hazır Kart müşterisinin 1 Nisan’dan itibaren kontörden TL kullanımına geçişe hazır hâle geldiğini belirtiyor. Tabii, bu kadar yüksek bir abone sayısı Turkcell’in geçişinde birtakım sorunlar çıkaracaktır, ancak Turkcell yöneticileri bu süreci sorunsuz atlatacaklarına inanıyorlar. Geçişin sorunsuz olması için kontörlü sistemdeki birçok yöntem yeni sistemde de korunmuş durumda. Vodafone ise kontorlü kartları TL’ye çevirirken klasik, gold ve platin şeklinde yeni ön ödemeli kartları abonelerine sunacak. Bu arada abonelere bakiyelerindeki mevcut kontörlerin kaç TL’ye karşılık geldiği konusunda da bilgilendirme SMS’leri gönderilecek. Ayrıca konuyla ilgili bir web sayfası da 1 Nisan’dan itibaren devreye girecek. Avea da geçişle ilgili tüm çalışmaları tamamlamış durumda. 1 Nisan’dan önce mevcut olan avantajlı Avea tarifeleri 1 Nisan’dan sonra da devam edecek. Yine de, Avea tarife ücretlerini ve yükleme kartı ücretlerini 1 Nisan’dan sonra açıklamayı tercih ediyor.

Yeni sistemle birlikte, 1 Nisan’da abonelerin bakiyelerinde bulunan mevcut kontörler TL’ye çevrilecek. Her para yüklemesi sonrasında operatör abonesine mesajla tarife bilgilerini gönderecek. Her kullanımdan sonra abonelere konuştuğu dakika ve ödeme konusunda bilgi verilecek. Öte yandan, aboneler son 6 ayın kullanım bilgilerine SMS ve çağrı merkezleri aracılığıyla ulaşılabilecek.

İlgili – Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu [PDF]
İlgili
– Milliyet

İLGİLİ HABERLER