Manşetler

Haftanın Özeti – 1: 31 Temmuz – 6 Ağustos 2017

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Birkaç yıl önce her pazar günü düzenli olarak yayınladığımız Haftanın Özeti yazılarına bu haftadan itibaren yeniden geri dönüş yapıyoruz. Ancak bu sefer formatı biraz değiştiriyoruz. Daha önce yaptığımız gibi, haftanın her günü için başlık açıp, o başlık altında o günün önemli gördüğümüz haberlerinin bağlantılarını vermek yerine, hafta içinde yayınlamış olduğumuz haberlerden önemli olan 10 tanesini seçip, bunları özet hâlinde veriyoruz. Daha fazla detay için de ilgili haberin bağlantısına tıklamanız yeterli olacak.

Temmuz ayını bitirdiğimiz ve ağustos ayını karşıladığımız bu ilk haftada memleketin gündemini sıcak ve nemli giden havalar oluşturuyor. Teknoloji dünyasında ise, yaklaşan eylül ayıyla bile ısınacak gündemin işaretleri şimdiden veriliyor. Geride kalan haftada iPhone epey konuşuldu. Bunun nedeni ise, HomePod oldu.

HomePod’un kodları iPhone’un tasarımını ele verdi

iphone 8 ekran homepodApple, WWDC 2017’de HomePod adı verilen ev eğlence cihazını tanıtmıştı. Müzik deneyimini merkezde tutan bu hoparlör, aynı zamanda Siri ile kullanıcılarla sesli etkileşim kurmayı da sağlayacak. Apple, geçen hafta bu cihazın yazılımını yayınladı, ancak daha sonra geri çekti. Ancak çok geçti, yazılım elden ele yayılmaya başladı. Meraklı iOS geliştiricileri, HomePod’un kodlarını didik didik ederek yeni iPhone’la ilgili bazı ipuçlarını ortaya çıkardı.

Yazılım içinde yer alan bir ikon, iPhone 8 olarak adlandırılacağı düşünülen cihazın tasarımının, sızan fotoğraflar ve taslak çizimlerle aynı doğrultuda olduğunu gösteriyor. Ayrıca aynı kodlarda iPhone 8’in arka kamerasının 4K 60fps video kayıt yeteneğine sahip olacağı bilgisi de mevcut.

Bu arada HomePod kodları içinde Apple’ın yakında beklenen yeni Apple TV cihazıyla ilgili ipuçları da mevcut. Bu cihazın da 4K ve HDR desteğiyle çıkacağına dair referanslara kodlarda rastlanıyor.

Apple finans raporunu açıkladı, iPad satışları arttı

Apple, Nisan-Haziran 2017 tarihlerini kapsayan dönemde 45.4 milyar dolar gelir ve 8 milyar dolar kâr elde etti. iPad satışları yıldan yıla yüzde 15 artış gösterdi. Bu artışta ilkbaharda çıkan 9.7 inç Retina ekranlı yeni iPad’in önemli bir payı bulunuyor.

Rusya’da sansür yasası ile VPN ve vekil sunuculara engel yolda

Rusya’da çok yakında web’in tamamını görüntülemek daha zor hâle gelecek. 1 Kasımdan itibaren internette yasaklanan sitelere erişimi sağlayan teknolojilerin kullanımına engel geliyor. Bu sansür yasası çerçevesinde VPN ve vekil sunucu kullanımı engellenecek. Ayrıca bir başka yasa tasarısı da 1 Ocak 2018 itibarıyla sohbet uygulamalarının telefon numaraları üzerinden kimliklendirilmesini zorunlu hâle getirecek.

Sony finansal açıdan geri dönüşünü sürdürüyor

Sony’nin geçen hafta içinde açıkladığı en son finans raporunda şirketin operasyon gelirini bir önceki yıla kıyasla yüzde 15.2 oranında artırdığı görüldü. Bu artışta şirketin yarı iletken birimi ve finansal servisleri rol oynadı. Sony’nin kamera sensörleri birçok akıllı telefon modelinde bulunuyor. Bu da Sony’nin finans raporuna olumlu etki yapıyor. Oyun birimi ise Sony dahilinde en yüksek operasyon gelirine ulaşan faaliyet alanı oldu.

Google geçen yıl Snapchat’i satın almak istemiş

Snapchat sadece Facebook’un değil, Google’ın da ilgisini çekiyor. Ancak Google, Facebook gibi Snapchat’in özelliklerini kopyalamak yerine mobil cihaz tabanlı bu sosyal ağı satın almak istemiş. Dedikodulara göre arama devi geçen yıl, Snapchat’i satın almak için 30 milyar dolar teklif etmiş.

Bu arada Google’ın, Snapchat’te bulunan Keşfet bölümüne benzer bir özelliği arama motoruna getirmek için çalıştığı ortaya çıktı. Söylentilere göre şirket, bu özelliğin uygulanması için ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarıyla da işbirliği yapmaya hazırlanıyor.

LG V30 dedikoduları artıyor

LG’nin yılın ikinci yarısındaki amiral gemisi Android telefonunun Berlin’de bu ayın sonunda tanıtılması bekleniyor. IFA 2017’de boy gösterecek bu telefonla ilgili sızıntılar epey artmaya başladı. Bu telefonun ana kamerasının diyafram açıklığının f/1.6 olacağı iddia edildi. Öte yandan LG de, V30’un ekranının OLED teknolojisini barındıracağını açıkladı. Ekranın OLED teknolojisine sahip olması LG’nin üst sınıf akıllı telefonlarında gördüğümüz sürekli açık ekran özelliğinin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Telefonda, daha önceki V10 ve V20 modellerindeki gibi ikinci ekran bulunmayacak. Ancak OLED’in varlığı, ikinci ekran benzeri özelliklerin kullanılmasını mümkün kılabilir.

Windows 10’a göz ile kontrol geliyor

Microsoft Windows 10 işletim sistemine göz takip ve kontrol sistemi getiriyor. Böylelikle ALS gibi nöromüsküler hastalıklara veya diğer rahatsızlıklara sahip kullanıcılar PC’yi göz hareketleriyle kontrol edebilecekler. Microsoft bu desteği hafta içinde yayınladığı en son Windows 10 ön izleme sürümüyle teste sundu. Tobii adlı bir şirketle işbirliği yapan Microsoft, bu şirketin Eye Tracker 4C gibi cihazlarını kullanma imkanı veriyor. İleride daha fazla üreticiyle işbirliği yapılması planlanıyor.

Spotify’ın abone sayısı 60 milyonu geçti

Spotify hafta içinde 60 milyon para ödeyen abone sayısına ulaştığını açıkladı. Böylelikle mart ayından bu yana abone sayısı 10 milyon kadar artmış oldu.

Facebook Hikâyeleri masaüstüne geliyor

Facebook Hikâyelerinin mobil uygulamada pek tuttuğu söylenemez. Instagram’da epey tutan ve günlük 250 milyon kullanıcıya ulaşan bu özellik Facebook’ta aradığı kitleyi bulamadı. Facebook şimdi bu özelliği masaüstüne getirerek en azında daha fazla dikkat çekmesini sağlamak istiyor. Bu özelliğin testlerine başlayan sosyal ağ devi, masaüstü web sitesinde, haber kaynağının hemen yanında paylaşımda bulunan kullanıcıları küçük resimleriyle gösteriyor.

Game of Thrones’un en son bölümü internete düştü

Amerikan medya kuruluşu HBO’ya geçtiğimiz hafta içinde bir siber saldırı düzenlenmişti. Bu saldırı neticesinde Ballers, Room 104 ve Insecure gibi dizilerin bölümlerinin korsanların eline geçtiği iddia edilmişti. Daha sonra Game of Thrones’un da yedinci sezon dördüncü bölümü internete düştü. Herkes HBO saldırısından şüphelendi, ancak sızıntının kaynağının dizinin dağıtım ortaklarından biri olan Star India olduğu ortaya çıktı.

İLGİLİ HABERLER