Manşetler

Yeni GoPro Hero 7 Black, Silver ve White modellerinin tüm özellikleri

gopro hero 7
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

GoPro, dün meydana gelen sızıntıdan kısa bir süre sonra yeni Hero 7 serisi kameralarının duyurusunu gerçekleştirdi. Hero 7 serisi içinde White, Silver ve Black olmak üzere üç farklı çeşit bulunuyor. 27 Eylül’den itibaren yurt dışında; sırasıyla 199 dolar, 299 dolar ve 399 dolarlık fiyat etiketleriyle satışa sunulacak.

Kameraların fiyatları arttıkça, özellikleri de daha yüksek seviyeye çıkıyor. GoPro’nun geçen yıl çıkardığı özel işlemcisini barındıran Black versiyonu saniyede 60 kare hızında 4K video çekimi, süper ağır çekim ve canlı video yayını, Hyperlapse tarzı hızlandırılmış çekim modu ve çok büyük oranda iyileştirilmiş dijital görüntü sabitleme sistemi gib yeni özellikler bulunuyor.

Kameralar, selefleri Hero 5 ve Hero 6 Black ile hemen hemen aynı boyutlara sahip. Bu da Hero 7 serisinin şirketin mevcut aksesuarları ve yuvalarıyla uyumlu olduğu anlamına geliyor. Aynı zamanda selefleri gibi, yeni kameralar da suya dayanıklı gövdelere sahip. Dokunmatik LCD ekranları ve sesle kontrol özellikleri de var. Aynı zamanda çekimler Wi-Fi üzerinden GoPro’nun abonelik tabanlı bulut depolama servisine otomatik olarak yedeklenebiliyor.

Amiral gemisi model olan Hero 7 Black, 2016’da çıkan Hero 5 Black ile girilen tasarım yolundan, hafif de olsa sapmalar içeriyor. Siyah renkli lastik kaplı dış yüzey üzerinden hafif oynamalar yapılmış. Ayrıca adı da kenara işlenmiş. Böylelikle birden fazla GoPro kamerası olanların yeni modeli çanta veya çekmece içinde bulup çıkarmaları daha kolay olacaktır. Arkadaki dokunmatik ekrandan gösterilen ve kontrol edilen kullanıcı arayüzünde de oynamalar yapılmış. Yine de, Hero 5 veya Hero 6 Black kullananlar çok yabancılık çekmeyecektir. Aynı zamanda aynı türde piller kullanılıyor.

Kameranın içi de selefleriyle aynı görünüyor. Hero 6 Black’te kullanılan bileşenin çoğu kullanılmış. En büyük farklılıklardan bir tanesi ise, GoPro’nun özelleştirilmiş işlemcisi GP1’in bir tam yıllık çalışması sonucunda elde edilen deneyimlerin uygulanması oluyor. GP1 adlı özel işlemci ilk kez Hero 6 Black ile birlikte duyurulmuştu. Bu işlemci, GoPro’nun uzun zamandır kendisi için bileşen üreten Ambarella ile ayrılmasından sonra ortaya çıkmıştı. Şirket, şimdi GP1’den daha yüksek performans aldığını, çünkü Hero 7 Black’in önceki nesil kameradan daha fazla miktarda RAM’e sahip olduğunu söylüyor.

GoPro’nun bu ek güçle yaptığı en dikkate değer iş ise “Hypersmooth” olarak adlandırılan dijital görüntü sabitleme sistemi oluyor. GoPro, son birkaç yılı kameralarında görüntü sabitlemeyi iyileştirmek için harcıyor. Hypersmooth, temelde görüntünün kenarlardan hafifçe kırparak titreşimi düzelten elektronik görüntü sabitlemeyi alıyor. Bunun üstüne GP1’i, daha fazla RAM’i ve kameranın dahili sensörlerini kullanıp, kameranın nasıl hareket edeceğine dair gerçek zamanlı tahminler yaparak daha güçlü bir sistem oluşturuyor. Sonuçta ortaya çıkan dengelemenin gerçekten etkileyici olduğu belirtiliyor.

Hypersmooth, Hero 7 Black’in en önemli bileşenlerinden bir tanesi, ancak tek yeni özelliği değil. Hero 7 Black ile Facebook, Twitch, YouTube veya Vimeo’ya, telefonun hücresel bağlantısı üzerinden canlı yayın yapılabiliyor. “TimeWarp” adlı hızlandırılmış çekim modu da düzgün ve hızlı time-lapse videoları çekmeye izin veriyor. Aynı zamanda “SuperPhoto” olarak adlandırılan bir mod da Google’ın Pixel telefonlarında ve Apple’ın yeni iPhone’larında kullanılan akıllı HDR özelliklerine benzer imkanlar sunuyor.

Hero 7 Black’in diğer özellikleri de üst seviyede bulunuyor. Saniyede 60 kare hızında 4K video, en fazla 120fps’de 2.7K video, en fazla 240 fps’de 1080p video çekimi yetenekleri mevcut durumda. 12 megapiksel çözünürlüklü fotoğraf çekimi, RAW formatında kayıt; Wi-Fi, GPS, yüz, gülümseme ve sahne tanıma, rüzgar uğultusunu ayıklama gibi özellikler de yer alıyor.

Daha ucuz olan Hero 7 Silver ve Hero 7 White modelleri ise Black versiyonu kadar yetenekli sayılmaz. Bunlar GP1 yongasını kullanmıyor. Aynı zamanda entegre pilleri var. Karma Grip sabitleyici ve artık ölü durumda olan Karma Drone’u da desteklemiyor.

Yine de bunlar, kendi çaplarında gayet yeterli kameralar gibi görünüyor. Fiyatları da dolayısıyla daha düşük oluyor. Hero 7 Silver, geçen yılın Hero 6 Black modeline nispeten benziyor. Saniyede 30 kare hızında 4K video ve 10 megapiksel fotoğraf çekimi yapıyor. Ağır çekim yetenekleri de sınırlı, en fazla 60 fps’lik çekim yapabiliyor. Hero 7 White ise, maksimum 1440p ile nitelikler bakımından daha da alt seviyede bulunuyor.

Tüm bu yeni kameralar dikey fotoğraf ve video çekimi yapabiliyor. Böylelikle GoPro sahipleri Instagram hesaplarında da aksiyon kameralarıyla çektikleri fotoğrafları ve videoları hikâye ya da akış olarak paylaşabiliyor. Aynı zamanda “kısa klipler” olarak adlandırabileceğimiz bir özellik de kullanıcılara 15 ya da 30 saniyelik videolar çekmeye izin veriyor. Kullanıcı arayüzü de düzenlenmiş. En büyük değişiklik, çekim modları arasında sola ve sağa kaydırarak geçiş yapmak oluyor.

Hero 7, GoPro’nun şimdiye kadar çıkardığı en zengin kamera sistemi olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda şirketin sunduğu ürün yelpazesini sadeleştirmeye yönelik olarak atılan adımların sonucu niteliğini de taşıyor. Karma drone’u sonlandıran ve çalışan yapısını bu yılın başlarında yeniden yapılandıran şirket, çalkantılı geçen son birkaç yılın ardından yeniden sıçrama yapmak istiyor. Hero 7 de bunun bir başlangıcı olabilir.

İLGİLİ HABERLER