Manşetler

watchOS 9 tanıtıldı, işte yeni saat yüzleri ve diğer yenilikler

watchos 9 yenilikleri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple WWDC 2022 dahilinde bugün akıllı saat platformu watchOS’in en son sürümü olan watchOS 9’u duyurdu. watchOS 9 yeni saat yüzleri ve fitness özellikleri gibi olağan yenilikleri getirmenin yanı sıra, yeni gelen özellikler de var. Platform ilk olarak geliştiriciler için mevcut olacak, herkese açık sürüm ise yeni Apple Watch Series 8 geldiği zaman, yani önümüzdeki sonbaharda çıkacak.

watchOS 9, “yenilenmiş” saat kadranlarına da sahip olacak. Yeni bir astronomi saat kadranı, bir Ay yüzü ve yeni bir yazı tipi ekranı içeriyor. Ayrıca yeni zengin komplikasyonlar ekliyor ve hızlı erişim için etkin uygulamalar sabitlenebilir. Ayrıca yeni bir Siri kullanıcı arayüzü de var.

Saat kadranları Apple Watch deneyiminin ilk adımını oluşturuyor. Kullanıcılara kişisel stillerini yansıtma fırsatı veren saat kadranları, komplikasyonlar sayesinde bir bakışta edinilebilecek bilgiler sunuyor. watchOS 9 dört yeni kadranla geliyor: Çin, İslam ve Yahudi kültürleri gibi birçok kültürde kullanılan ay takvimiyle miladi takvim arasındaki ilişkiyi simgeleyen Ay; sanatçı Joi Fulton ile iş birliğiyle Apple Watch için özel olarak hazırlanan dinamik sanat eseri Playtime; Digital Crown çevrildiğinde stili değişen, klasik, yazı odaklı saat kadranı Metropolitan ve orijinal kadranın bir yıldız haritası ve mevcut bulut verileriyle tamamen yenilenmiş hali olan Astronomi.

watchos 9 yenilikleri

watchOS 9; İşlevsel, Sade ve Aktivite Analog gibi en klasik saat kadranlarından bazılarına gelişmiş ve modern komplikasyonlar ekliyor. Modüler, Modüler Sıkıştırılmış ve X-Large saat kadranları için de arka plan renk düzenleme özelliğiyle yeni kişiselleştirme olanakları sunuluyor. Yeni Portreler kadranı, kediler, köpekler ve manzaralar dahil olmak üzere daha fazla fotoğrafa derinlik efekti veriyor. Kaliforniya ve Tipografi saat kadranlarında ise Çince metin seçenekleri sunuluyor. Odak özelliği şimdi kullanıcılara, iPhone’da belirli bir Odak düzenini başlattıklarında, Apple Watch’ta otomatik olarak görünecek saat kadranını seçme imkanı sunuyor. Örneğin anı yaşamak isteyen kullanıcılar, Kişisel Odak sırasında Fotoğraflar saat kadranını otomatik olarak açılacak şekilde ayarlayabiliyor.

Ayrıca yeni akıllı saat işletim sistemi sürümü; koşu formu, adım uzunluğu ve yerle temas süresi gibi yeni koşu ölçümleri ekliyor. Buna ek olarak, yoğunluğa göre antrenman yapmayı seviyorsanız iyi bir haber olan kalp atış hızı bölgeleri de ekliyor. Ayrıca bölmeler, yükselme ve aralıklar gibi şeyleri de görebileceksiniz.

Apple Watch’un en popüler uygulamalarından biri olan Antrenman uygulaması, performans ölçümü için daha zengin seçeneklerle ve kullanıcıların fitness hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olan yeni antrenman deneyimleriyle güncellendi. Kullanıcıların yakından tanıdığı seans görünümünde, şimdi aralarında Digital Crown ile geçiş yapılabilen kolay okunabilir Antrenman Görünümleri yer alıyor. Bu sayede kullanıcılar farklı antrenman stillerine ait önemli ölçümleri görebiliyor. Kişiye özel Sağlık verileriyle otomatik olarak hesaplanan veya manuel olarak oluşturulabilen Kalp Atış Hızı Bölgeleri ise antrenmanın yoğunluk düzeyini takip etmek için kullanılabiliyor. Tüm antrenman planlarında aralıklı antrenmanların önemli bir yeri vardır. watchOS 9’daki Antrenman uygulaması ile gelen Özel Antrenmanlar özelliği, çalışma ve dinlenme aralıkları içeren bir antrenman yapısı oluşturmak için kullanılabiliyor.  Tempo, güç, kalp atış hızı ve kadans gibi eklenebilen yeni uyarılar da kullanıcılara antrenman boyunca yol gösteriyor.

Antrenman uygulaması, triatloncular için Çoklu Spor adında yeni bir antrenman türü sunuyor. Hareket sensörlerinden yararlanarak hareket düzenini algılayan bu antrenman türü; yüzme, bisiklet ve koşu antrenmanları arasında otomatik olarak geçiş yapıyor. Her antrenmanın sonunda, Fitness uygulamasındaki yeniden tasarlanan özet sayfasında hassas analizler sunan interaktif grafikler ve ek bilgiler görüntüleniyor.

Koşucular için güçlü bir araç olan Apple Watch, watchOS 9 ile kullanıcıların ne kadar verimli koştuklarını anlamalarını sağlayan daha fazla veriye ve özelliğe kavuşuyor. Adım Uzunluğu, Yerle Temas Süresi ve Dikey Salınım gibi yeni koşu stili ölçümleri Antrenman Görünümleri’ne eklenebiliyor. Bu ölçümler Fitness uygulamasındaki özet bölümünde ve Sağlık uygulamasında gösteriliyor. Kullanıcılar bu uygulamalarda zaman içindeki trendleri görüp tekrarlanan düzenlerinden bilgi edinebiliyor.

Kullanıcılar sık kullandıkları güzergâhlardaki en iyi veya en son derecelerine karşı yarışabiliyor, antrenman sırasında tempo açısından hedeflerine göre önde ya da geride olduklarına dair uyarı alabiliyor. Ayrıca güzergâhtan çıktıklarında da kullanıcılara uyarı gönderiliyor. Yeni tempo belirleme deneyiminde ise kullanıcılar koşuyu tamamlamak için istedikleri mesafeyi ve süre hedefini seçebiliyor ve bu hedefe ulaşmak için gereken tempo hesaplanıyor. Kullanıcılar antrenman sırasında verilen tempo uyarıları ve ölçümler gibi bilgileri takip edebiliyor.

watchos 9 yenilikleri

Havuzda Yüzme antrenmanları için yeni bir kulaç türü olarak eklenen yüzme tahtası algılama özelliği, Apple Watch’taki çeşitli sensörlerden alınan verileri kullanarak kullanıcıların yüzme tahtasıyla yüzdüğünü otomatik olarak algılıyor ve antrenman özetinde, yüzülen mesafeyle birlikte kulaç türünü de uygun şekilde sınıflandırıyor. Yüzücüler şimdi verimliliklerini SWOLF skoruyla ölçebiliyor. Bu skor, havuzun bir ucundan diğer ucuna yüzerken atılan kulaç sayısı ile bunun için geçen sürenin saniye biçiminden değerinin toplanmasıyla elde ediliyor. Kullanıcılar antrenman özetinde her setteki SWOLF ortalamalarını görebiliyor.

Apple Watch düşünülerek geliştirilen ilk fitness ve zindelik servisi olan Apple Fitness+, herkese kucak açacak şekilde tasarlandı. Apple Watch’tan aldığı gerçek zamanlı antrenman ölçümlerini akıllı bir şekilde iPhone, iPad veya Apple TV ekranına yansıtan Fitness+, her seviyeden kullanıcıya başlangıçtan bitişe kadar motivasyon kaynağı oluyor. watchOS 9 ile Fitness+ antrenmanları ekranında, kullanıcıların antrenmanlardan en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olmak için antrenör koçluğuna ek olarak şimdi yönergeler de görüntüleniyor. Bu yönergeler arasında Yüksek Yoğunluklu Antrenman (HIIT), Bisiklet, Kürek ve Koşu Bandı için Yoğunluk; Kürek için Dakikada Çekilen Kürek Sayısı (SPM); Bisiklet için Dakikada Çevrilen Pedal Sayısı (RPM) ve Koşu Bandı ile yürüyenler ve koşanlar için Eğim yer alıyor.

watchos 9 yenilikleri

Apple Watch’taki Uyku deneyimi, kullanıcılara Rahatlama ve Yatma Saati programları oluşturma ve hedeflerine ulaşmaları için uyku düzenlerini takip etme olanağı sunarak yardımcı oluyor. watchOS 9’un uyku takibi özelliği ise yeni eklenen uyku evreleri ile daha da fazla bilgi sunuyor. İvmeölçer ve kalp atış hızı sensöründen alınan sinyaller sayesinde Apple Watch, kullanıcıların REM, Yüzeysel veya Derin uyku evrelerine ne zaman geçtiğini algılayabiliyor. Kullanıcılar Apple Watch’taki Uyku uygulamasında uyku evreleriyle ilgili verileri görebiliyor, iPhone’daki Sağlık uygulamasında sunulan karşılaştırmalı uyku grafiklerinde ise uykuda geçirilen süre gibi daha ayrıntılı bilgilerin yanı sıra kalp atış hızı ve solunum hızı gibi ek ölçümlere erişebiliyor.

Yapay öğrenme modelleri, şimdiye kadar giyilebilir bir aygıt için araştırılan en geniş çeşitliliğe sahip ve en büyük popülasyonlardan biriyle eğitildi ve klinik açıdan altın standart olarak kabul edilen polisomnografiye göre doğrulandı. Uykuyla ilgili bilimsel çalışmalar sürerken, kullanıcılar kendilerine ait uyku evresi verilerini Araştırma uygulaması aracılığıyla Apple Kalp ve Hareket Sağlığı Çalışması’na ileterek potansiyel keşiflere katkıda bulunabilecek.

Apple Watch’taki EKG uygulaması ve düzensiz ritim bildirimi özelliği, potansiyel atriyal fibrilasyon (AF) belirtilerini tespit edebiliyor. Atriyal fibrilasyon, tedavi edilmediğinde, felcin önde gelen nedenleri arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalar atriyal fibrilasyon durumunda geçirilen sürenin kişinin gösterdiği belirtileri, genel yaşam kalitesini ve komplikasyon riskini etkilediğini ortaya koyuyor. Daha önce atriyal fibrilasyon sıklığını geniş bir süre zarfında ölçmenin veya kişinin durumunu etkileyebilecek yaşam tarzı etkenlerini kontrol etmenin kolay bir yolu bulunmuyordu. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, değiştirilebilecek yaşam tarzı etkenleri ele alındığında atriyal fibrilasyon durumunda geçirilen süreyi azaltmak mümkün.

watchos 9 yenilikleri

Atriyal fibrilasyon tanısı konulmuş kullanıcılar, watchOS 9’daki FDA onaylı AF Geçmişi özelliğini etkinleştirdiklerinde kalp ritminin ne sıklıkta atriyal fibrilasyon belirtileri gösterdiğine dair tahminleri görebiliyor, böylece kendi durumları hakkında daha ayrıntılı bilgiler edinebiliyor. Bunun yanı sıra kullanıcılar, zaman içindeki sıklığı anlamalarına yardımcı olacak haftalık bildirimler de alacak ve Sağlık uygulamasında veri geçmişini ayrıntılarıyla görebilecek. Bu veriler arasında uyku, alkol tüketimi ve egzersiz gibi atriyal fibrilasyonu etkileyebilen yaşam tarzı etkenleri yer alacak. Kullanıcılar ayrıntılı atriyal fibrilasyon geçmişlerini ve yaşam tarzı etkenlerini içeren, daha bilinçli görüşmeler yapabilmek için doktorlar ve sağlık görevlileriyle kolayca paylaşabilecekleri bir PDF belgesini de aygıtlarına indirebiliyor.

Apple Watch ve iPhone’daki yeni İlaçlar deneyimi kullanıcıların ilaçları, vitaminleri ve besin takviyelerini kontrol ve takip etmelerine yardımcı oluyor. Bu deneyim sayesinde kullanıcılar ilaç listeleri hazırlayıp programlar ve anımsatıcılar oluşturabiliyor ve Sağlık uygulamasında ilaçlarıyla ilgili bilgileri görebiliyor. Apple Watch’taki İlaçlar uygulaması kullanıcıların ilaçlarını, diledikleri zaman, diledikleri yerde rahat bir şekilde ve gizlilikten ödün vermeden takip etmelerini kolaylaştırıyor.

Günde birden fazla kez, haftada bir veya gerektiğinde alınan ilaçlar için özel programlar oluşturulabiliyor ve kullanıcılar, ilaçlarını takip etmek için anımsatıcılar ayarlayabiliyor. ABD’deki kullanıcılar, aldıkları ilaçlarla ilgili olası kritik öneme sahip etkileşimler olduğunda uyarı alabiliyor.

watchos 9

watchOS 9 ne zaman yayınlanacak, hangi cihazlara indirilebilecek?

watchOS 9’un geliştirici beta sürümü bugünden itibaren developer.apple.com sayfasında Apple Geliştirici Programı üyelerine sunulacak. Halka açık beta sürümü ise gelecek ay beta.apple.com adresinde watchOS kullanıcılarına sunulacak. watchOS 9, iOS 16 yüklü iPhone 8 veya daha yeni bir iPhone modeliyle ya da iPhone SE (ikinci nesil) veya daha yeni bir iPhone SE modeliyle eşleştirilmiş Apple Watch Series 4 veya daha yeni Apple Watch modelleri için bu sonbaharda ücretsiz yazılım güncellemesi olarak sunulacak.

İLGİLİ HABERLER